Imobiliare Valea Prahovei
Sanatate

Decembrie nu aduce numai bucurii

Frigul ne umple spitalele. Temperaturile scăzute din ultimele zile au adus grave probleme de sănătate multor prahoveni. Așa se face că la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești adresabilitatea s-a mărit cu o treime în secțiile de urgență, în cursul săptămânii trecute.

Mai ales bolnavii cu afecțiuni cronice au avut de suferit, dar și oamenii străzii, găsiți în șoc hipotermic. Vremea rece le dă de lucru în special medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe, dar și celor din secțiile Cardiologie și Interne. Cea mai mare aglomerație este la Cardiologie, unde mulți pacienți sunt nevoiți să stea și câte doi într-un singur pat. “De ani buni e aglomerat iarna. Am avut și gărzi în care au fost și 25 de internări, la care s-au mai adăugat 35-40 de internări pe zi, dar au fost și gărzi mai lejere”, a declarat șeful Secție Cardiologie dr Dumitru Predescu. “E mai greu, dar e bine că suntem asistate de medici. Am ajuns cu salvarea, că altfel eram moartă”, a spus o pacientă a secției.
Ca în fiecare iarnă, instituția se umple de cazuri sociale găzduite și peste perioada normală de spitalizare. “În această perioaadă, când temperaturile sunt scăzute, apar degerături la oameni care nu au un acoperiș deasupra capului și apar cazurile sociale în special în secțiile Interne și Chirurgie”, a spus directorul medical SJU Ploiești, dr. Florin Pușcariu. “În acest moment avem patru cazuri sociale în secție, problema fiind, din păcate, nu cea de tratament, deoarece toți au scăpat cu viață, și-au revenit, au ieșit din starea mizerabilă în care au fost aduși. Dar nu avem unde să îi trimitem acum. Am făcut, deja, pentru doi dintre ei, demersurile de a fi preluați de o unitate de asistență socială, dar, din păcate, aceste demersuri durează”, a declarat șeful Secției Interne a SJU Ploiești, dr. Ștefan Pavelescu.
Medicii se gândesc cu groază la iarna și mai grea care va urma. Paturile de care dispun sunt puține, iar numărul de bolnavi este în continuă creștere.

Aglomerație și la Ortopedie
Cei câțiva fulgi care au căzut în județ la jumătatea săptămânii trecute și gerul au poleit străzile cu gheață și Secția Ortopedie a SJU Ploiești a fost și ea luată cu asalt de zeci de oameni, victime ale căzăturilor. Entorsele, fracturile și luxațiile fiind, tratate pe bandă rulantă.
“În 48 de ore s-au prezentat 68 de pacienți acuzând diverse traumatisme de natură ortopedică, respective luxații, fracture și entorse. Dintre acești pacienți, 12 au necesitat internare”, a spus purtătorul de cuvânt al SJU Ploiești, dr. Andrei Ilinica.
Cei mai mulți pacienți au prezentat luxații de sold și fracturi ale brațelor. “În special au fost persoane mai în vârstă, care au o stabilitate mai precară. Evident că ele sunt cele mai expuse”, a explicat dr. Vladimir Levodeanski, din cadrul Secției Ortopedie a SJU Ploiești.
Ploieștenii au spus că nu au avut încotro și că trebuie să meargă cu grijă. Autoritățile au curățat doar șoselele, nu și trotuarele. “Eu am luat deja prima căzătură, dar, spre norocul meu, a fost lină. Nu știu a cui e obligația să curețe trotuarul, a primăriei, a proprietarului chioșcului sau a casei? Trebuie să se facă ceva”, a spus o localnică.
Pentru a evita căzăturile, oamenii își pun pe tălpile ghetelor leucoplast și sunt cu ochii în patru după bucățile de gheață de pe jos. Unii bătrâni, însă, renunță să mai iasă din casă atunci când ninge, de teama fracturilor. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co