Actualitate

Aglomeraţie la Centrul de Transfuzii

Înainte de Crăciun, prahovenii s-au zbătut ca să aibă ce pune copiilor pe masa de sărbatoare. În zilele premergătoare, Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Ploiești a fost luat cu asalt.

Dacă în mod normal 70 de prahoveni vin zilnic ca să doneze sânge la CTS, în perioada respectivă peste 100 au vrut să dăruiască lichidul vital. Medicii spun că indiferent de motivele donatorilor, sângele acestora este binevenit oricând.
Asta chiar dacă angajații centrului sunt puțini, față de schema de personal prevăzută pentru o astfel de unitate cu profil sanitar. “Noi suntem puțini, dar ne străduim să luăm în timp util donatorii, ca aceștia să nu aștepte foarte mult și să ne putem face rezerve de sânge în perioada Sărbătorilor”, a spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Ploiești, dr. Georgeta Hanganu.
Cei mai mulți dintre donatori, fac acest gest pentru a avea ce mânca, dar sunt și mulți care vin pentru a salva vieți.
“Am venit ca să dau sânge și donează și soțul meu. Ne descurcam și fără acești bani, dar sunt buni și ăștia. De ei o să luăm mâncare: cârnați, carne…”, a spus una dintre femeile care au trecut pragul Centrului de Transfuzii săptămâna trecută. “Venim pentru tichete și pentru că salvăm altă viață. S-a mărit numărul accidentelor… Nu neapărat pentru tichete, pentru alte vieți; așa am și analizele făcute la zi, acesta e un avantaj, că dacă nu ești asigurat, analizele sunt foarte scumpe”, a explicat un donator. „Nu e vorba că dacă nu ar fi tichete nu ar fi nimeni aici… Eu vin pentru că-mi face bine, simt că îmi face bine să donez”, a declarat o donatoare.

Avantajele materiale
Legiuitorul nu ține seama de motivele donării, drept pentru care toți oamenii sunt recompensați. “Donatorul are dreptul la șapte tichete valorice, a căror sumă este 61 de lei. Se folosesc peste tot, la orice magazine și supermarket până pe 31 decembrie. Mai primește, dacă lucrează, o adeverință pentru a fi scutit o zi de la lucru”, a spus Rodica Nicolae, din cadrul Centrului de Transfuzii Ploiești.
Din nefericire, statisticile spun că exact în perioada Sărbătorilor, când sunt mai mulți donatori, sunt și mai multe accidente rutiere și de altă natură, ale căror victime consumă stocurile de sânge. Raluca EPARU

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co