Sărbătorile de demult
În pavilionul celui mai mare centru comercial din Ploieşti, Arhivele Nationale Prahova au deschis, marţea trecută, o expoziţie denumită “Iarna şi sărbătorile ei”.
Prin expunerea unor frânturi din publicații de epocă, autoritățile au încercat să cuprindă toate evenimentele premergătoare Crăciunului şi Anului Nou din urmă cu aproximativ o sută de ani.
Pe panourile expoziţionale, organizatorii au dezvăluit publicului larg articole din presa locală a anilor 1907, 1918 sau 1939, toate despre momentele sărbătorilor de iarnă. “Sunt ziare din perioada interbelică, ziare care au apărut în județ, ca Virtutea, Săptămâna Războiului, Neamul Românesc – editat de celebrul Nicolae Iorga. Documentele expuse prezintă obiceiuri pierdute și fapte de caritate ale oficialităților, care la vremea respectivă făceau numeroase fapte bune pentru copiii sărmani”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhivelor Naționale Prahova, Rodica Badea.
Evenimentele prezentate
Craciunul în timp de război, meniurile restaurantelor la modă, petrecerile elitei judeţene sau serbarea pomului de Crăciun, iată câteva dintre subiectele acelor vremuri. Istoricii spun ca obiceiurile de atunci nu se diferenţiază de cele de acum. “În esență, obiceiurile nu s-au schimbat, s-au schimbat numai darurile și oamenii. Pentru mine, ca profesor de istorie, această expoziție este un eveniment interesant și plăcut, pentru că aduce în fața trecătorilor, grăbiți sau nu, frânturi din trecut care altfel foarte greu le-ar fi fost accesibile”, a declarat profesorul de istorie Dorin Stătescu. La vremea respectivă, jucăriile erau din lemn sau din material textil, iar colindele erau aproximativ ca acestea din ziua de azi.
În goana dumneavoastră prin magazine, la sfârșit de an, vă puteţi delecta cu evenimentele de altă dată, citind aceste frânturi din viața Prahovei secolului trecut. Expoziţia este deschisă până pe 5 ianuarie 2011. A. A.