Vor să scape de datorii

A devenit deja obişnuinţă ca în primele zile ale anului, să fie aglomeraţie la casieriile fiscului. Încă din prima zi lucrătoare, mulţi prahoveni s-au aşezat la coadă pentru a plăti din timp taxele şi impozitele locale. Câmpinenii sunt printre cei care beneficiază de mai multe facilităţi.
La ghişeele Serviciului Public de Finanţe Locale (SPFL) Ploieşti, în prima zi au plătit 1.670 de persoane. „Am înregistrat încasări şi prin ghişeul unic şi prin serviciile poştale şi prin infochioşcuri”, a declarat directorul SPFL Ploieşti, Simona Dolniceanu.
Pentru a face faţă numărului mare de contribuabili, veniţi să-şi plătească dările, a fost nevoie de măsuri speciale, fiind suplimentat numărul de casiere, până la un total de 15, prin persoane care lucrau în alte compartimente, şi s-a reuşit, astfel, colectarea într-o singură zi a peste 200 de mii de lei, doar prin intermediul casieriilor.
Şi anul acesta, pensionarii au fost cei mai grăbiţi să plătească impozitele locale. “Aşa plătesc întotdeauna, ca să scap de grijă. Am şi o pareză şi nu se ştie peste o lună sau două ce se mai întâmplă…”, a declarat un ploieştean. „În fiecare an mie îmi place să-mi plătesc datoriile repede. Data trecută am fost pe 6, acum am mers pe 4 ianuarie”, a spus o altă persoană grăbită să-şi achite obligaţiile către stat.
Pentru reducere…
Şi la ghişeele Direcţiei Economice Câmpina s-au format cozi. Oamenii
s-au trezit în 2012 cu gândul să plătească datoriile către stat, fie pentru că vor să scape de o grijă, fie că se grăbesc să nu piardă reducerea de 10%, care se acordă pentru plata până la 31 martie. “Cu cât plătesc mai repede, cu atât e mai bine. Este foarte bine că avem reducere dacă plătim până în luna martie, dar e un avantaj tot pentru cei care au bani. Cei care nu au, de unde să plătească? Ar trebui făcută o altă facilitate pentru cei care au venituri mai mici”, a spus un câmpinean. „Anul trecut am amânat şi la final nu m-am mai încadrat în programul dumnealor. Anul acesta vreau să mă achit repede, ca să nu mai dau penalitate”, a declarat o localnică.
Deşi toţi trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, conştiinţa nu îi lasă pe oameni să adune datorii, chiar dacă asta presupune să strângă cureaua din alte părţi… “Persoanele fizice au început să plătească, în primul rând pentru a beneficia de această bonificaţie de 10%, care s-a menţinut, aşa cum ne-am obişnuit, în fiecare an”, a explicat şeful Direcţiei Economice Câmpina, economistul Marius Vişan.
Anul trecut, la Câmpina nu au fost probleme majore privind plata taxelor şi impozitelor. Cei mai mulţi dintre localnici au plătit impozitul pe întregul an, până la sfârşitul lunii martie, ceea ce a constituit o uşurare pentru ambele părţi.
Facilităţi pentru câmpineni
Pentru că au plătit taxele şi impozitele la timp, unii câmpineni sunt acum răsplătiţi. La nivel local, pentru acest an s-au stabilit câteva facilităţi importante. “În cazul cetăţenilor de onoare s-a considerat că merită un fel de răsplată, beneficiind, astfel, de scutire de impozit pe clădirea şi terenul de la adresa de domiciliu. Totodată, cetăţenii care au împlinit 50 de ani de la căsătorie au această facilitate şi, spre surprinderea noastră, cererile în acest sens sunt foarte multe, iar în primul rând s-a acordat o facilitate importantă celor care s-au aflat în imposibilitatea de a plăti impozitul la timp, respectiv anularea majorărilor percepute la 31.12.2011, cu condiţia de a achita impozitul integral”, a declarat economistul Marius Vişan.
Nu trebuie uitată o ultimă facilitate, anularea impozitelor mai mici de 40 de lei, un alt lucru important pentru cei care nu au putut să-şi plătească dările până acum. “Este vorba strict de adresa de domiciliu, deci cei care au domiciliul în Câmpina beneficiază de această facilitate pentru imobilul, respectiv terenul aflat la dresa de domiciliu. Dacă avem pe cineva care are mai multe case, scutirea se aplică doar pentru adresa de domiciliu; dacă avem persoane care au domiciliul în altă parte şi au, spre exemplu, o casă de vacanţă în Câmpina, nu există această facilitate, ea adresându-se strict locuitorilor municipiului Câmpina”, a explicat economistul Marius Vişan.
În această perioadă se fac înştiinţările. Cetăţenii trebuie să ştie că beneficiază de aceste facilităţi, dar numai în condiţiile în care ei vor plăti până la 31 martie. Atenţionate sunt şi persoanele juridice care nu au făcut reevaluarea clădirilor. Pentru clădirile nereevaluate în ultimii cinci ani este prevăzut un impozit de 30% din valoarea clădirii. Agenţii economici sunt rugaţi să reevalueze clădirile pentru că în acest an impozitul este foarte mare.
Mariana BADEA
Diana ROMAN