Social

La mulţi ani fericiţi şi niciodată, droguri!

Campania „NU vreau ca drogurile să-mi schimbe viaţa!”, derulată de către săptămânalul „Valea Prahovei”, împreună cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova (CPECA) a ajuns la final.

Cele opt săptămâni, în care s-au prezentat diverse teme legate de prevenirea consumului de droguri, consecinţele nefaste ale consumului acestor substanţe interzise, detalii despre majoritatea acestora, nu vor fi niciodată de ajuns pentru a opri gravitatea fenomenului. Considerăm că stoparea definitivă a acestui flagel va fi posibilă, dacă putem gândi atât de departe, doar cu o legislaţie care să impună măsuri coercitive severe  şi o implicare totală a instituţiilor specializate în combaterea traficului şi consumului de droguri. Până la realizarea acestui ideal, nu putem decât să implicăm instituţii precum ANA, prin CPECA, diverse ONG-uri, fundaţii şi, nu în ultimul rând, mass-media, pentru a contribui la informarea şi conştientizarea tinerilor şi nu numai, cu privire la  pericolul la care se expun atunci când decid să consume astfel de substanţe.
Acum, în prag de sărbători, temerile că se va accentua consumul de droguri par cât se poate de justificate. La fel ca şi comercianţii de ciocolată, să zicem, sau carne de porc, traficanţii de droguri pândesc, precum nişte hiene, atragerea oricui prezintă curiozitate prostească din teribilism sau vulnerabilitate psihică, pentru a-şi vinde „marfa” .
Dacă pe amatorii de senzaţii „tari” nu-i pot convinge sau speria starea de legumă în care te transformă consumul de droguri sau pierderea vieţii, atunci, poate, se vor gândi cât de mult îi îmbogăţesc pe aceşti traficanţi, dintre care cei mai mulţi nu apelează la „produsele” pe care le vând.
Ultimul apel
Vă facem cunoscute ultimele recomandări pe acest an, din partea ANA/CPECA PRAHOVA şi a redacţiei noastre, cu rugămintea de a le urma: „Poţi deveni dependent dacă mergi la petrecerile la care se consumă stupefiante. După ce ai participat de mai multe ori la astfel de petreceri, efectele aşteptate (de a te simţi bine şi în formă) devin din ce în ce mai slabe şi atunci se simte nevoia creşterii dozei. Prin creşterea dozei, nu se reduce oboseala şi tristeţea, în schimb se poate ajunge la supradoză, acest lucru fiind, de cele mai multe ori, fatal!!!!

Cocaina nu te face mai atractiv. Sub efectul cocainei, ai mai mult chef de vorbă şi poţi deveni mai sociabil sau interesant. Dar ceilalţi o vor considera, mai degrabă, ca pe o discuţie fără rost decât ca pe una atractivă. Cocaina cauzează adesea dureri în gât şi provoacă transpiraţie puternică – care îţi distruge mult dorita „imagine sexy“.
Dacă vei consuma canabis, grupul de prieteni nu te va considera mai atrăgător.
În cazul în care un grup de prieteni consideră că folosirea canabisului este „obligatorie”, înseamnă că vei fi acceptat doar dacă vei consuma şi tu. Dar întrebarea este dacă merită să faci parte dintr-un astfel de grup, în care să fii nevoit să te droghezi doar ca să te simţi acceptat? În afară de asta, prin consumul de canabis te interiorizezi şi nu îţi mai pasă de ceilalţi. Atitudinea indiferentă va atrage reacţii negative din partea celorlalţi şi nu vei mai putea comunica cu ei. Dacă drogurile sunt uşor accesibile (fie pentru că persoana cunoaşte consumatori de droguri, fie pentru că în jurul locuinţei sau a şcolii se găsesc distribuitori de droguri, fie pentru că frecventează locuri în care se consumă droguri), atunci tentaţia de a consuma creşte. Asocierea caracterului ilicit al drogurilor cu faptul de a fi la îndemână conduce la creşterea atractivităţii acestora, ştiut fiind faptul că adolescenţii sunt atraşi de ceea ce le este interzis. Avem responsabilitatea de a fi într-o continuă relaţie cu societatea civilă şi de a participa la protecţia tinerilor prin educarea lor cu privire la acest pericol, care naşte victime, în primul rând, dintr-o insuficientă informare asupra riscurilor şi dintr-un grad scăzut de cultură, cu privire la ceea ce reprezintă un drog. Numai o relaţie constantă şi bine organizată între executiv-legislativ şi societatea civilă va permite, în primul rând, conştientizarea asupra a ceea ce înseamnă drogul: educarea, formarea şi legiferarea unei forme de moarte ce poate să fie îndepărtată uşor.
În concluzie, decizia de a consuma sau nu substanţe stupefiante aparţine fiecărui individ în parte, iar rolul cadrelor didactice, părinţilor etc. este acela de a oferi cât mai multe informaţii despre efectele acestor substanţe ucigaşe, care, în prima fază, produc acea stare plăcută de euforie, urmată, mai apoi, de coşmarul dependenţei, pierderea vieţii sociale, a prietenilor şi, uneori, abandonarea acestora de către familie, care renunţă la lupta pentru salvarea propriului copil, considerând că este imposibilă, şi, în final, pierderea vieţii.
Este timpul ca, în şcoli, să se vorbească şi mai mult despre „moartea sub forma panaceului fericirii”, este timpul ca noi, adulţii, să avem mai multă grijă de visele copiilor noştri, în aşa fel încât fericirea să nu mai fie căutată într-o mână de plante (substanţe) care o promit.
Carmen NEGREU
Diana GIURGIUVEANU, coordonator CPECA Prahova

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co