Actualitate

Vocea urbei – Cum petreceţi Paştele?

Ca de fiecare dată, Sărbătorile Pascale ne adună în jurul luminii de la biserică, pentru a celebra Învierea Domnului, pentru ca, apoi, să ne strângem în jurul unei mese cu bucate tradiţionale, împreună cu familia şi prietenii. Răspunsurile câtorva câmpineni, la întrebarea de mai sus, dovedeşte că românul, mai mult sau mai puţin nevoiaş sau oricât de cumpătat ar deveni din cauza unei crize financiare, tot va reuşi să pună pe masă un ou roşu, o felie de cozonac sau o bucată de miel, pentru a sărbători aşa cum cere tradiţia. Şi oricât de sărăcăcioasă ar fi o masă în aceste zile, sufletele tuturor se vor umple cu bogăţia lumini, căldurii şi a bucuriei, în credinţa Învierii lui Iisus Hristos.  Carmen NEGREU

Pensionar: „Cum voi petrece? Eu am diabet şi nu avem nici medic diabetologic în oraş. Nu pot consuma alcool, grăsimi, dulciuri, nimic… Sunt cuminte, total!”

Pensionar: „Am un miel, am două oi…, sunt eu şi cu soţia.. Nu mi se pare că acum aş avea un Paşte mai sărăcăcios ca în alţi ani. Cam tot aşa am mai avut, ca acum. Nu e cine ştie ce belşug, facem nişte sarmale şi din mielul ăla, o ciorbă. Nu facem mai mult, că suntem doi bătrâni.”

Pensionară: „Voi întâmpina cu bine Sărbătorile Pascale. Încă nu am făcut pregătirile, dar o să fac drob, cozonac, iar sarmalele le avem deja făcute. Pentru mine nu e un Paşte mai sărăcăcios ca altădată. Voi petrece cu soţul, cu băiatul… Nu ne văităm. În toţi anii
ne-am pregătit cum se cuvine.”
Salariată: „În dimineaţa de Paşti, voi fi cu familia, iar mai spre amiază, vrem să mergem cu cortul, dacă va fi vremea frumoasă. Am vrea să mergem la Valea Doftanei. Trebuie să recunosc, totuşi, că, faţă de alţi ani, mi se par un pic mai sărace, sărbătorile. Sunt multe produse alimentare scumpe.”

Salariată: „Voi face sărbătorile de Paşti cu prietenul meu. Anul acesta nu mi se pare că sărbătorile sunt mai bogate, dar nici mai sărace. Ne vom duce la Paltinu, apoi vrem să ne ducem şi pe la munte, vreo două zile.”

Pensionar: „Vor fi sărbători mult, mult mai sărace, la mine. Asta e! Vedem şi noi ce vom găsi să cumpărăm. E pensia mică, rezultate ioc! Domnu’ Boc ne-a retezat frumos. Mi-a luat sporurile de muncă grea, de toxicitate, mi-a luat 100 de lei dintr-o pensie de 820 de lei. O fi zis că sunt prea gras, aşa că voi avea un Paşte mai sărac!”

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co