Politica

Temă de gândire pentru oamenii politici

Ioan Filipaş, cercetător la fostul Institut de Cercetare şi Proiectări Tehnologice Câmpina, analist-programator în MP, MICM-MIEET, MMPG, Insp. MP, Regia PETROM, este, acum, preşedintele Societăţii Inginerilor de Petrol şi Gaze – Filiala Câmpina, unde a iniţiat şi derulează cursuri de Formare, Pregătire, Instruire Profesională pentru meseriile din Foraj / Extracţie, inclusiv formarea de Sondori Şefi (Meşteri) pentru domeniile Foraj / Extracţie în ţară şi străinătate.

„După 1887, România era una dintre primele trei ţări din lume producătoare de petrol. În 1857, a fost considerată ca fiind prima ţară cu producţie industrială de petrol. Aveam cea mai mare rafinărie din lume, distileria lui Mehedinţeanu, din Ploieşti. În 1895, a fost construită rafinăria Câmpina. În 1898 a luat fiinţă prima şcoală de sondori, la Câmpina.  În decembrie 1904, în Casa cu Grifoni, a luat fiinţă Şcoală de maiştrii sondori şi rafinori din lume, iar în 1906, iese  prima promoţie de absolvenţi. De atunci, şcoala a evoluat, păstrându-şi continuitatea până în zilele noastre, cu modificări privind denumirea. După 1990, căci la această perioadă m-am referit când am spus „până în zilele noastre”, toate meseriile de la şcolile de petrol, de la liceele de specialitate, din altă parte, s-au diluat. În această situaţie, „Societatea Inginerilor de Petrol şi Gaze” (SIPG-CPI), fiind iniţial, Liga Petroliştilor, în 2002, am început să şcolarizăm, să facem pregătire de specialitate. Se pare că, în momentul de faţă, s-au obţinut, în unele locuri, fonduri europene pentru formarea oamenilor, cu aşa numiţii instructori, validaţi de o societate care, de fapt, nu prea ştie ce e petrolul. Nu ştiu să răspundă faţă de ceea ce se caută în domeniul petrolului”, spune inginerul Ioan Filipaşi.
Dorinţa celor de la  SIPG-CPI este reactivarea Şcolii de petrol, aşa cum a fost înainte de 1990, cu meserii de specialitate, care să-şi regăsească utilitatea. Reprezentanţii SIPG-CPI vor să prezinte proiectul lor primului ministru, pentru ca acesta, la rândul său, să-l supună spre dezbatere Parlamentului prin Asociaţia Contractorilor de Foraj.
„Dacă se va reuşi să se realizeze o întreprindere de stat împreună cu una privată, pentru explorarea şi punerea în valoare a zăcămintelor depletate (fără presiune) şi a zonelor extraconturale, cu noile tehnologii şi la nivelul specialiştilor, mă refer la pensionarii petrolişti, la experienţa lor, se va putea reface această şcoală, putând valorifica resursele în interesul comunităţii, a statului”, propune şi atrage atenţia în acelaşi timp, Ioan Filipaş. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co