Sanatate

Calificare în Sănătate – Investeşte în oameni

formare-sanatateOportunitatea oferită de calificarea şi recalificarea în alte meserii cerute pe piaţa muncii reprezintă un atu în eventualitatea schimbării locului de muncă, iar recalificarea reprezintă o alternativă pentru şomaj. De acest lucru s-au convins şi 98 de angajaţi aparţinînd sectorului sanitar din Regiunea Sud-Muntenia, care aveau un nivel de calificare redus, iar în urma unor cursuri de specializare s-au calificat în profesiile de infirmier, baby-sitter sau de îngrijitor persoane în vârstă la domiciliu.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România este beneficiarul proiectului POS DRU:
”Competitivitate şi stabilitate pe piaţa muncii prin calificare şi consiliere profesională!”,  având ca parteneri SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene şi Sindicatul ,,Solidaritatea Sanitară” Prahova.  Implementarea acestui proiect a venit ca un răspuns la solicitările multiple ale angajaţilor din domeniul sanitar,  îndeosebi pentru îngrijirea nou-născuţilor, a bătrânilor şi bolnavilor, domenii în care se înregistrează un deficit de  personal calificat, ca urmare a migraţiei acestui personal în străinătate.
„Ei sunt deja angajaţi, doar că pot fi, de data aceasta, promovaţi pe posturi specifice.

Ansamblul activităţii de formare, dacă ne referim doar la ea, contribuie la creşterea nivelului de calificare a salariaţilor din sistemul sanitar. Este vorba despre un proiect pe fonduri structurale şi în sine finalizarea unui astfel de proiect este un succes, pentru că el are o serie întreagă de activităţi şi efecte pe orizontală, efecte favorabile…”, a declarat managerul proiectului, lector universitar dr. Viorel Rotilă.

Multiple beneficii
În urma cursurilor, angajaţii aparţinând sectorului sanitar din Regiunea Sud-Muntenia care aveau un nivel de calificare redus au primit diplome de infirmier, baby-sitter sau de îngrijitor persoane în vârstă la domiciliu. “Toate s-au adresat salariaţilor cu nivel de calificare redus sau chiar necalificaţi. Este un plus de valoare care s-a adus în primul rând salariaţilor şi în al doilea rând unităţilor ărin aceste persoane care au devenit calificate”, a declarat Lidia Celmare, expert resurse umane în cadrul proiectului.
Implementarea proiectului a propus soluţii concrete pentru formarea profesională a angajaţilor, fiind printre primele proiecte de o asemenea amplitudine la nivelul sectorului sanitar. La finalul cursurilor aproape o sută de absolvenţi au obţinut certificate de calificare, recunoscute la nivel naţional sau european, ce conferă dreptul de profesare  a meseriilor de infirmier, baby-sitter sau de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Adrian BURCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co