Actualitate

Reabilitarea termică în 2011

În urmă cu doi ani, primarul Andrei Volosevici promitea 200 de blocuri reabilitate termic cu bani de la primărie şi de la stat. A venit însă criza financiară şi doar şase au fost reabilitate fără ca proprietarii să cheltuiască vreun leu, după ce primăria a pus şi cota parte pe care ar fi trebuit să o suporte oamenii.

Între timp, programul Ministerului Dezvoltării, care prevedea participarea statului cu 50%, a Primăriei Ploieşti cu 30% şi a proprietarilor cu 20%, a fost înlocuit cu un altul, în care proprietarii suportă toată cheltuiala, prin credit bancar girat de stat. În municipiu, multe blocuri au fost reabilitate pe cheltuiala oamenilor, fără vreun program anume. Alţii încă mai aşteaptă la autorităţi. „Nu au vecinii bani să facă credit. Şi nici pe mine, dacă mă întrebaţi, nu aş avea să dau. Norocul nostru e că blocul e făcut din cărămidă şi e cald”, spune Maria Ghinea, o pensionară din Ploieşti. Un alt localnic povesteşte că a investit prima dată în termopane, după care a pus şi izolaţie. „M-a costat 13 milioane (de lei vechi – n.r.), dar am avut suprafaţa mică, restul fiind balcon cu termopan. Dar acum nu am treabă. Plătesc şi puţin la întreţinere şi e şi cald în casă”, a spus Ion Popa.

La Bucureşti e buba
Deocamdată, Primăria Ploieşti are previziune bugetară pentru continuarea lucrărilor de reabilitare la lotul de 200 de blocuri, dar Ministerul Dezvoltării nu a trimis nici până acum cota parte din investiţie.
Până când va trimite aceşti bani, municipalitatea se va ocupa de alte blocuri, aflate în vecinătatea liniilor de tramvai, proiect de 40 de milioane de lei.
În situaţia în care cei mai mulţi dintre ploieşteni nu-şi permit să contracteze un credit împreună cu asociaţia, iar reabilitarea pe banii statului şi ai primăriei este deja un vis greu de realizat în aceste condiţii, ploieştenii vor cheltui şi pe viitor sume mari de bani pentru încălzirea apartamentelor lor.  R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co