Pacientul a decedat. Trăiască medicina!

Sărbătorile de iarnă ale familiei Adrian şi Elena Pascu din Câmpina s-au transformat într-un coşmar, cu câteva zile înainte de Sf. Nicolae.
Pe fondul consumului de alcool combinat cu o perioadă de renunţare, pensionarul Adrian Pascu, de 61 de ani, voma tot ce primea, organismul său refuzând hrana sau alte lichide. Pe 6 decembrie, s-a simţit din ce în ce mai rău, fapt pentru care soţia şi cumnatul acesteia l-au dus la Spitalul Municipal Câmpina, la urgenţă, unde de gardă era medicul coordonator Centru de Primiri Urgenţe (CPU), Gabriela Vlad. După aplicarea unui tratament prin perfuzie, pacientul a fost trimis acasă. La mai puţin de două ore după întoarcerea de la spital, soţia lui Adrian Pascu a trebuit să cheme salvarea, pentru că acesta a început, brusc, să se simtă foarte rău. La sosirea medicilor, s-a încercat resuscitarea acestuia, dar, din nefericire, organismul său nu a mai răspuns intervenţiilor medicale şi a decedat în urma unui stop cardio-respirator.
Semne de întrebare
După şocul tragediei suferite, Elena Pascu a început să-şi pună întrebări cu privire la cauzele care au dus la decesul atât de rapid al soţului său. Aşa cum a afirmat, aceasta i-a spus medicului Gabriela Vlad că doreşte să-şi interneze soţul „pentru că acasă nu aveam ce să-i fac, voma orice, ceai, apă, nu mâncase nimic, era deshidratat, era foarte anemic”. Se pare că Adrian Pascu avea stări asemănătoare, de fiecare dată când făcea pauze de la consumul de alcool, aşa cum se întâmplase şi în această situaţie. La spital, pacientul a fost preluat de către medic în cabinet, soţia rămânând afară, pe hol, conform protocolului medical. Totuşi, având calitatea de însoţitor al soţului aflat într-o stare fizică şi psihică alterată de probleme de sănătate, Elena Pascu consideră că ar fi trebuit să fie întrebată de către medic cu privire la istoricul acestora, ceea ce nu s-a întâmplat. Întrebările pe care şi le pune soţia decedatului fac trimitere la faptul că acesta suferea de diabet şi totuşi, tratamentul din cabinetul medicului Gabriela Vlad a conţinut printre alte medicamente (algocalmin, metoclopramid, piracetam, arnetim, diazepam, haldol) şi glucoză în proporţie de 5%. Cerând fişa de primire CPU şi rezultatul analizelor efectuate, Elena Pascu a observat că nu apar orele la care i s-au administrat medicamentele. În acelaşi timp, reiese din analizele efectuate la spital că rezultatele au fost date la ora 20.00, glicemia lui Adrian Pascu fiind de 170mg/dl., în condiţiile în care ora primului consult medical a avut loc la 18.55, primind tratamentul, până la sosirea rezultatelor. Cu toate acestea, valoarea mai crescută a glicemiei nu ar fi putut conduce către deces. Semnele de întrebare pe care şi le ridică Elena Pascu nu se rezumă doar la atât. Dincolo de faptul că, în fişa medicală, Adrian Pascu a fost înregistrat ca având 71 de ani şi nu 61, mai apare şi o semnătură a acestuia în dreptul rubricii de refuz al internării, pe care Elena Pascu nu o recunoaşte ca aparţinând soţului.
Afectată din punct de vedere emoţional, în vâltoarea evenimentului tragic pe care l-a trăit şi continuă să-l trăiască, Elena Pascu nu a solicitat necropsia soţului. Dar, în urma suspiciunilor pe care le are cu privire la actul medical de care a avut parte soţul său, a depus o plângere atât la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, cât şi la Colegiul Medicilor împotriva medicului Gabriela Vlad.
Opinia medicului
Pe de altă parte, medicul Gabriela Vlad se apără de acuzele Elenei Pascu, spunând: „Dacă ea mă acuză de fals în acte, asta ţine de alt domeniu. Eu nu fac aşa ceva”. Cât priveşte diabetul de care soţia spune că suferea Adrian Pascu, medicul declară: „Cine a zis? Ea nu avea niciun fel de internare, ea n-are nicio bază. Face afirmaţii nefondate! La noi, pe analiza instantanee a fost 100. A fost 170 pe laborator. Pusesem perfuzie, era ora 7 seara, 9 seara”. Totuşi, Elena Pascu are un bilet de ieşire din septembrie 2008, de la spitalul Voila, din care reiese că acesta avea diabet zaharat de tip II. Legat de timpul la care au fost administrate medicamentele şi care nu a fost precizat în foaia de observaţie, medicul spune: „Nu cred că a contribuit la decesul bolnavului, în vreun fel, chestia asta. Ea l-a luat acasă şi, la trei ore, la două ore a murit. Putem să verificăm. La două ore mi se pare că s-a făcut solicitarea la ambulanţă”. Medicul Gabriela Vlad i-a spus Elenei Pascu: „eu vi l-am dat acasă bine, pe picioarele lui, conştient. A refuzat internarea. De faţă cu dumneavoastră l-am întrebat dacă vrea internare după ce m-am dus eu şi l-am întrebat dacă vrea internare la Câmpina şi a zis: Nu, mă simt bine, nu mai tremur şi plec acasă. De faţă cu dumneaei, l-am întrebat de două ori aici, dacă vrea la spitalul Voila. A refuzat, „poate altădată”. Am trimis asistenta să-l pună să semneze. Asistenta cu care l-am avut poate să spună că dumnealui a semnat. De ce nu i s-a efectuat necropsia? Dacă a existat îndoială, de ce nu i-a dat medicul de familie?” Afirmaţia medicului legată de faptul că a trimis asistenta să-l pună să semneze devine interesantă faţă de ceea ce a declarat într-o altă sursă de informaţii publice, cu privire la acelaşi lucru: „Cel puţin trei asistente erau lângă mine, când a semnat că nu vrea să rămână în spital”.
Ce spune soţia
Elena Pascu spune că soţul ei suferea şi de stenoză hepatică, aşa cum reiese din antecedentele trecute pe o fişă medicală semnată de medicul de familie, iar în certificatul medical constatator al decesului, semnat cu oarecare reticenţe de acelaşi medic de familie, după cum susţine soţia decedatului, apare insuficienţă hepatică acută, boală ce a dus la stopul cardiac respirator.
Ca urmare a acestei situaţii confuze asupra modului de efectuare a unui act medical, doar lucrătorii instituţiilor competente vor putea răspunde întrebărilor Elenei Pascu: de ce nu i s-au cerut antecedentele medicale ale soţului? De ce nu l-a controlat şi un medic chirurg la CPU, pentru că din foaia de observaţie reiese că avea abdomen sensibil la palpare? De ce i s-au administrat miorelaxante (diazepam şi haldol) care pot masca durerile abdominale? De ce nu i-a vorbit nimeni de posibilitatea efectuării unei necropsii?
Comisia de Etică din cadrul Spitalului Municipal Câmpina, care a analizat acest caz, consideră că nu i se poate reproşa nimic medicului Gabriela Vlad din punct de vedere medical. Şeful DSP Cristian Vintilescu a recomandat ca astfel de cazuri să fie tratate cu mai mult calm, iar spitalul să beneficieze şi de serviciile unui psiholog.
Carmen NEGREU