Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Câmpina va scăpa de un batal

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a venit în vizită de lucru la Câmpina, în cursul săptămânii trecute.

Marţi, 18 ianuarie 2011, a fost o zi importantă pentru administraţia municipiului Câmpina. Conducerea oraşului a fost gazdă a ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, care a venit însoţit de directori din cadrul instituţiei. Au mai fost prezenţi la întâlnire prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Mihai Buzea, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Consiliului Judeţean Prahova. Întâlnirea de la Casa Tineretului a avut ca scop semnarea unui contract de finanţare cu Primăria Câmpina, în vederea reabilitării batalului de pe strada Lacul Peştelui. Acesta se află în patrimoniul administraţiei locale, restul aparţinând rafinăriei „Steaua Română”. Suprafaţa batalului care va fi reabilitat este de peste 8.000 de mp, 4.000 de mp reprezentând bazinele cu reziduuri petroliere. Valoarea investiţiei privind această reabilitare se ridică la 2,39 milioane de euro, bani obţinuţi din fonduri europene de către municipalitate, prin Axa 2.1 Reabilitarea terenurilor poluate istoric din Programul Operaţional Sectorial de Mediu.
Cam ce e de făcut…
„Proiectul se referă la un sit contaminat, un batal de petrol cu patru bazine aflat în patrimoniul Consiliului Local Câmpina. Este vorba de o poluare istorică produsă de rafinăria care s-a înfiinţat înainte de anul 1900, care a avut performanţe foarte bune în rafinarea petrolului, dar, din păcate, a produs aceste reziduuri petroliere acide, care nu pot fi utilizate direct, de către diferiţi agenţi economici. Ele trebuie prelucrate, lacul trebuie decontaminat, abia apoi suprafeţele pot fi utilizate pentru alte scopuri. Acest proiect ar trebui să coste, orientativ, două milioane de euro.” a precizat primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu.
„În momentul de faţă, am avut o primă analiză, dar trebuie să continuăm, avem peste o mie de situri contaminate în România, care înseamnă cam 900.000 de hectare de teren şi care, la o primă estimare, îi va costa pe cei care trebuie să dea bani între 5 şi 30 de miliarde de euro în anii următori, a spus ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély.
„Consider că este un proiect binevenit pentru judeţul Prahova. Aşa cum spunea şi domnul ministru, este un semnal; numai prin Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu urmărim cu atenţie ce se întâmplă şi la celelalte instituţii şi la celelalte unităţi economice. Cred că este benefică această discuţie la nivelul U.E. de a găsi o formulă prin care să stimulăm agenţii economici să desfăşoare activităţi de ecologizare a batalelor pe care le au în proprietate”, a spus Prefectul Judeţului Prahova, Adrian Dobre.

Altă opinie
Deputatul Florin Anghel nu a pierdut ocazia să puncteze câteva lucruri referitoare la rafinăria Steaua Română, în ecologizarea propriilor batale: „Este adevărat că acum rafinăria are o situaţie dificilă, dar a avut şi perioade foarte bune, iar în acele perioade nu s-a ocupat deloc să rezolve problema cu batalele. Când eram preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, am avut mai multe discuţii cu acţionariatul rafinăriei şi nu am găsit nici un fel de înţelegere din partea lor. Le-a convenit când au luat rafinăria pe doi lei… Prin contractul de privatizare, şi-au asumat rezolvarea problemelor legate de mediu, inclusiv pe cea a batalelor. Nu s-a făcut absolut nimic. Din punctul meu de vedere, cred că le vom lăsa urmaşilor noştri aceste probleme“. Florin Anghel chiar a sugerat o soluţie: „Mă gândesc, eventual, să preia administraţia locală unele batale şi să le reabiliteze cu fonduri europene, dacă altfel nu se poate.”
În urma semnării acestui contract de finanţare dintre Primăria Câmpina şi Ministerul Mediului, se speră ca, în cel mult doi ani, să se reuşească ecologizarea batalului, dorindu-se crearea unui spaţiu verde. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co