Imobiliare Valea Prahovei
Invatamant

Profesorii se pregătesc de proteste

Profesorii afiliaţi Sindicatului Şcoala Prahovei vor picheta sediul Prefecturii Prahova chiar de Ziua  Naţionala a Educaţiei, adică pe 5 octombrie.

Este al cincilea an consecutiv în care dascălii aleg să recurgă la mişcări sindicale, în această zi de sărbătoare. Nemulţumirile acestora sunt strict legate de reducerile salariale, de blocarea posturilor din învăţământ şi de comasarea claselor, care au dus la dispariţia a aproape 180 de posturi de suplinitori calificaţi.
“Principala problemă ar fi că, începând cu 1 septembrie, conform Legii 1/2011, Legea Educaţie Naţionale, cei mai mulți profesori pierd la salariu între 150 şi 250 de lei, prin faptul că nu se mai aplică acel drept câştigat de cadrele didactice, adică reducerea normei cu două ore pentru cei cu vechime de peste 25 de ani şi gradul întâi. De asemena, nu se mai dau anumite sporuri, cum ar fi cel acordat profesorilor care predau la clase simultane”, a declarat vicepreşedintele sindicatului Şcoala Prahovei, Ionuţ Duţă.

Bani foarte puțini
Din cauza reducerilor salariale, un profesor debutant nu va primi pe lună nici măcar salariul minim pe economie. “Un profesor debutant va pleca acasă, în acest nou an şcolar, cu un salariu între 500 şi 600 de lei, ceea ce este total neatractiv. Acest lucru va determina apariţia în sistemul educaţional a unor suplinitori mai mult sau mai puţin calificaţi şi chiar se impune aducerea la clase a profesorilor pensionari”, a mai adăugat Ionuţ Duţă.
Şi anul trecut, profesorii prahoveni au marcat Ziua Mondială a Educaţiei tot prin proteste, la Bucureşti, unde au participat mii de cadre didactice din toată ţara.
La Sindicatul Şcoala Prahovei sunt afiliaţi 7.000 de membri, la protestul
de pe 5 octombrie fiind aşteptaţi
să participle cel puţin 300 dintre aceştia. M. B.

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co