Invatamant

Alegeri în Consiliile Școlare ale Elevilor

Mai înainte de toate, ar trebui explicat ce reprezintă un consiliu al elevilor. Consiliul Elevilor este o formă de organizare asociativă a elevilor şi reprezintă un factor important al democratizării școlii şi a relațiilor profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii își pot alege reprezentanții pe baza principiului reprezentativității. Pot formula puncte de vedere specifice lor și pot elabora propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții şcolare. Modalitățile în care sunt realizate aceste procese sunt determinate de cultura organizaționala a școlii. În fiecare an, elevii își aleg reprezentanții în mod democratic, prin vot secret. Această modalitate poate fi considerată și un foarte bun exercițiu civic pentru liceeni și pentru elevii din școlile generale, aceștia alegându-i pe cei care le vor reprezenta interesele în fața profesorilor, în fața inspectoratelor sau a Ministerului.
În acest an, la data de 28 octombrie, elevii vor alege din nou reprezentanții liceelor în cadrul Consiliului Județean al Elevilor Prahova. Fiecare liceu va organiza alegerile în cadrul propriei unități, iar Consiliul Județean al Elevilor va repartiza câte un observator extern în cadrul fiecărui liceu. Toți elevii au dreptul să candideze pentru o funcție în consiliul elevilor, dar doar președintele va fi membru de drept al Consiliului Județean al Elevilor.

Pentru a se putea înscrie în cursa pentru un loc în Consiliul Elevilor, elevii trebuie mai întâi să completeze formularul ce îl pot găsi pe site-ul Consiliului Național al Elevilor (www.wedu.ro), iar mai apoi să pregătească un dosar pentru a-și putea însuși funcția. În urma aprobării candidaturilor pe site-ul Consiliului Național al Elevilor, elevii își vor începe „campania electorală” în cadrul liceului din care fac parte, încercând să convingă colegii că ei sunt candidaţii ideali. Mihai BITU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co