Actualitate

Doi în pat la Cardiologie

Vremea primăvăratică de la începutul lunii februarie nu e pe placul tuturor. Schimbările bruşte de temperatură generează grave probleme celor care suferă de afecţiuni cardiace.

Singura secție de cardiologie din Prahova, cea din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești, a fost luată cu asalt în ultimele zile, astfel încât pe cele 90 de paturi disponibile sunt internați peste 140 de pacienți. Numărul celor care necesită supraveghere medicală de specialitate a crescut cu mai bine de 30% faţă de o perioadă obişnuită. “Sunt, în general, bolnavii cu afecțiuni cronice care se acutizează, care răcesc…, pneumonii, bronhopneumonii, viroze… Aceștia se dau peste cap, uneori uită să-și ia tratamentul, alteori mânâncă murături, mănâncă brânzeturi sărate, salam, multe alimente care sunt bogate în sare, care decompensează extrem de sever bolnavii”, a declarat șeful Secției de Cardiologie a SJU Ploiești, Dumitru Predescu.

Soluție de necesitate
Într-o singura zi, sunt internați 30 sau 40 de bolnavi. Medicii fac tot posibilul să-i restabilească repede pe aceştia, dar chiar şi aşa în saloane sunt pacienti care stau și câte doi în pat. Sau trei pacienti în două paturi. “Se fac zilnic externări, inclusive sâmbăta și duminica, deși nu este obișnuit, dar nu ai încotro. Trebuie să găsești o soluție pentru a nu sta doi în pat, dar bolnavii se internează și încercăm de fiecare dată să găsim soluții; cei care sunt echilibrați să se externeze cu o zi sau două mai devreme, ca să creezi, cât de cât, condiții civilizate”, a explicat dr. Dumitru Predescu.
Chiar dacă nu prea se pot odihni, oamenii spun că nu au încotro şi că trebuie să primească îngrijirile medicale necesare.
“Am ajuns aici cu dureri foarte mari la inimă, cu dureri foarte mari în spate și dacă nu ajungeam aici…”, a spus o pacientă a secției respective. “Când se schimbă vremea, imediat mi-e rău; așa se întâmplă”, a declarat o alta.
În perioada următoare, numărul de paturi ar putea fi suplimentat cu cele 20 de rezerve, dar spaţiul din saloane nu permite instalarea acestora decât cu mare dificultate. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co