Acreditarea, o sperietoare pentru autorităţi
Strategia Ministerului Sănătăţii privind comasarea sau desfiinţarea unor unităţi sanitare este pur orientativă şi doar consiliile locale vor decide ceea ce se va întâmpla cu spitalele pe care le au în administrare.
Prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre a mers, săptămâna trecută la minister şi a discutat cu reprezentanţii acestuia, apoi a încercat să lămurească aspectele care nu s-au înţeles în momentul apariţiei strategiei. Consiliile locale pot decide ce vor face cu aceste unităţi, dar în momentul acreditării este foarte posibil ca autorităţile să trebuiască să susţină plata pentru ele. “Spitalele vor trebuie să îndeplinească anumite criterii în vederea acreditării. Dacă ele vor fi găsite în regulă, serviciile vor fi decontate pe mai departe de Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă nu, autorităţile locale vor plăti activitatea acestor spitale, singure sau în parteneriate publice private sau ele vor fi închise”, a declarat Adrian Dobre. Prefectul susţine că în acest moment preventoriul de la Poiana Ţapului nu întruneşte condiţiile acreditării nici pe departe. Cât despre spitalul TBC de la Floreşti, ministerul are o nouă viziune care pare să excludă riscurile existente acolo. “Ar putea fi un azil pentru bătrânii cu afecţiuni pulmonare, dar nu numai din judeţul Prahova, ci care ar putea primi oameni din toată ţara”, a explicat prefectul.
Dobre a primit memorii de la primăriile Bălţeşti, Floreşti, Azuga, Urlaţi şi Ploieşti, prin care se solicită menţinerea unităţilor spitaliceşti de pe raza acestor localităţi cu aceeaşi activitate pe care o au în prezent. La Ploieşti, de exemplu, municipalitatea a solicitat ca Spitalul de Boli Infecţioase să rămână ca şi până acum, dat fiind faptul că această unitate deserveşte tot judeţul.
Nu avem de ce închide spitalele
De partea cealaltă, Consiliul Județean (CJ) Prahova are o altă părere. “Prahova se situează sub media europeană şi naţională la numărul de paturi din spitale, raportat la numărul de locuitori, prin urmare nu trebuie să închidem niciun spital”, a spus preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.
În cadrul dezbaterii de la Ministerul Sănătăţii, acesta a prezentat o serie de analize punctuale şi concrete pe fiecare unitate medicală. Aici s-a convenit asupra menţinerii centrului de sănătate Urlaţi în forma actuală de organizare. “Reformarea sistemului sanitar reprezintă un proces care necesită pragmatism şi un orizont de minim cinci ani, astfel încât descentralizarea să se realizeze după modelul european, şi anume, treptat, gradual şi real, iar deciziile sunt mai bine motivate atunci când se ţine cont de ceea ce spun comunităţile locale. Prin urmare, încurajez organizarea unei noi dezbateri cu privire la modernizarea integrală a sistemului sanitar prahovean”, a completat Cosma. Raluca EPARU