Asiguratorii, nepregătiţi în caz de catastrofă?
Majoritatea asiguratorilor din România nu sunt pregătiţi financiar să facă faţă unui cutremur de mare amploare, din cauza lipsei programelor de reasigurare. Aceasta este concluzia Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR).
În opinia preşedintelui UNSAR, Cristian Constantinescu, care s-a aflat în Sinaia la un seminar de specialitate, toate societăţile angajate în asumarea riscurilor catastrofale, membre în Polul de Asigurare
Împotriva Dezastrelor Naturale, respectiv PAID, ar trebui să aibe întocmite planuri foarte clare în cazul unui dezastru. Deocamdată, însă, lucrurile sunt cam ambigue. „Din păcate, PAID este destul de ermetic şi a dat foarte puţine informaţii până în acest moment. Nu a fost făcut public programul de reasigurare, cât e protejat, cine sunt reasiguratorii care au preluat riscul”, a precizat preşedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.
Divergențe privind constatările
Nici la capitolul lichidarea daunelor, societăţile de asigurare nu ar sta prea bine în cazul unui cutremur. Ar fi nevoie de un număr foarte mare de inspectori care să finalizeze dosarele, iar şeful UNSAR apreciază că procesul, în cel mai optimist caz, ar dura şase luni.
„Ar trebui o pregătire absolut specială pentru toţi cei care se presupune că ar trebui să facă constatarea de daune. Şi mai este o problemă: în măsura în care există o asigurare obligatorie, iar pestea ea există şi una facultativă, atunci cum funcţionează cele două asigurări? Vă spun din experienţa din 1977 că dacă trimiţi trei oameni să lichideze exact aceeaşi daună fără discuţie vei avea trei sume finale diferite. Dacă partea obligatorie va fi realizată de un inspector, iar cea facultativă de altul, nu cred că o să fie foarte plăcut pentru că vor exista divergenţe între cei doi”, a mai explicat Cristian Constantinescu.
Termenul limită de încheiere a asigurării obligatorii a locuinţei a fost prelungit până la 15 iulie. Preţul unei poliţe variează între 10 euro şi 20 de euro, în funcţie de tipul construcţiei asigurate. Cei care nu-şi asigură locuinţa vor fi sancţionaţi cu amenzi între 100 şi 500 de lei. A. A.