Imobiliare Valea Prahovei
Invatamant

Dascălii se pregătesc pentru proteste de amploare

proteste-2Ultimele decizii luate de Guvern prin noua lege a salarizării cadrelor didactice a aprins fitilul conflictului dintre profesori și executivul de la București. O parte dintre dascăli deja a ieșit în stradă.

Cadrele didactice din județul Prahova au ajuns la capătul răbdării și se pregătesc de proteste, deoarece din aprilie, dascălii care își desfășoară activitatea în mai multe școli din mediul rural vor primi venituri semnificativ mai mici decât primesc în prezent. Conform noii legi a salarizării, pentru unitățile școlare se vor aloca fonduri în funcție de numărul de elevi și, în localitatea Cosminele, de exemplu, cum sunt doar 15 elevi într-o clasă, profesorii vor fi recompensați cu doar 68% din cuantumul salariilor lunare.
„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va organiza o întâlnire cu toți președinții de sindicate din toate județele. Ședința va avea ca punct principal discutarea mișcărilor sindicale începând cu 15 martie. Prima perioadă va fi cu renunțarea la câte două ore pe zi, după aceea cu o zi de grevă și, probabil, se va merge chiar până la blocarea anului școlar”, a declarat președintele FSLI Prahova, Gheorghe Giurumescu.
„Noua lege a salarizării, în principiu, nu aduce nimic nou. De fapt, este o lege făcută pe genunchi, are multe articole confuze și contradictorii”, a adăugat vicepreședintele FSLI Prahova, Dorin Ștefănescu.

Probleme tot mai mari
Necazurile sunt mult mai mari pentru dascălii prahoveni în ultima perioadă. În aproximativ 40% dintre unitățile de învățământ din mediul rural, primăriile nu mai decontează transportul profesorilor navetiști, motivând că acesta este spor salarial. În acest context, cadrele didactice se vor alătura protestelor inițiate de colegii lor din alte județe ale țării – Maramureș, de exemplu-, unde drepturile salariale ale profesorilor au fost diminuate chiar din această lună.
Federația Naționala a Educației și-a scos, deja, în stradă membrii, miercurea trecută, timp de două ore, pentru a protesta împotriva prevederilor noii legi a salarizării în învățământ. Aproximativ 200 de functionari publici, între care și cadre didactice au dat glas nemulțumirilor lor în fața Prefecturii Prahova.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co