Actualitate

Curtea Constitutionala: Iohannis trebuie sa o demita pe Kovesi

Curtea Constituțională a României (CCR), reunită ieri în plen, a constatat constituționalitatea și temeinicia solicitării ministrului Justiției privind demiterea din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a statuat că șeful statului trebuie să emită decretul de revocare din funcție a acesteia.

Astfel, CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul acestuia din urmă de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

În aceste condiții, Curtea a stabilit conduita constituțională care trebuie urmată, respectiv că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Anterior, CCR a arătat că, potrivit art.132 alin.(1) din Constituţie, ministrul Justiției are putere de decizie asupra activităţii desfăşurate de procurori şi joacă un rol central inclusiv asupra carierei procurorilor. În schimb, șeful statului nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată de ministrul Justiţiei.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co