Actualitate

Crotalierea animalelor, obligatorie şi benefică

Medicii veterinari atrag atenţia asupra obligativităţii crotalierii animalelor. Chiar dacă pentru majoritatea crescătorilor, identificarea animalelor înseamnă doar „un cercel” pus în ureche, crotalierea le este de un real ajutor.

Aceasta are rolul de a micşora riscul transmiterii bolilor la animale şi de la animale la om. În plus, în cazul în care animalul din ogradă moare în urma unei boli, statul este obligat să plătească contravaloarea acestuia.
„Mai sunt situaţii când un cetăţean cumpără un porc crotaliat din altă gospodărie… El este obligat să vină la noi să ne spună de la cine a cumpărat porcul şi care este numărul matricol. Atunci, eu, în mod gratuit, transfer animalul respectiv de la unul la celălalt şi proprietarul este în regulă, deci el nu mai trebuie să suporte contravaloarea crotalierii, deci a identificării animalului”, a declarat medicul primar veterinar Vasile Antonie.
Crotalierea sau înregistrarea animalelor se face de către medicul veterinar din circumscripţia fiecărei gospodării. „Fiecare cetăţean e obligat ca în termen de două săptămâni de la eveniment să anunţe medicul veterinar pentru identificarea animalelor şi, la rândul nostru, avem şi noi termen tot două săptămâni pentru deplasare la cetăţeanul respectiv pentru punerea crotaliilor, întocmirea unui document şi introducerea datelor în calculator”, a explicat medicul veterinar Vasile Antonie.

Nu costă mult!
Înregistrarea animalelor este benefică şi nici preţul crotaliei nu este unul foarte mare. „Manopera pentru identificare şi costul crotaliei se suportă de proprietar. Dacă animalele au până în două două luni de la fătare, se suportă numai costul crotaliei, care în medie este 2 lei, iar după două luni tariful este de 3,5 lei, plus TVA-ul, plus crotalul, ajungem la o cifră aşa…, nefăcută cu calculatorul, de aproximativ 6 lei”, a spus medicul veterinar Vasile Antonie.
Animalele care sunt supuse în mod obligatoriu procesului de identificare şi înregistrare prin aplicarea crotaliilor auriculare sunt porcii, oile, vacile şi caprele din gospodăriile populaţiei. E. T.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co