Călătorie în lumea lui Cezar Petrescu
Nu poţi trece prin Buşteni, fără să intri să vizitezi Casa Memorială Cezar Petrescu.
Acesta este locul în care scriitorul a trăit din 1937 şi până la moartea sa, în 1961, locul unde au luat naştere multe dintre operele sale. În acest muzeu sunt păstrate diferite lucruri personale ale scriitorului, de la primul caiet de şcoală şi până la ultima cafea băută. Turul casei cuprinde parterul cu dormitorul mamei şi soţiei scriitorului şi etajul unde se află biblioteca, biroul şi dormitorul scriitorului. Muzeul Cezar Petrescu atrage anual mii de turişti, dornici să descopere personalitatea marelui scriitor. Colecţia prezintă şi o parte mai puţin cunoscută a marelui Cezar Petrescu şi anume portrete grafice, realizate de scriitor.
Personalitate polivalentă
În turul casei, vizitatorii sunt însoţiţi de un muzeograf, care spune cu multă pasiune povestea lui Cezar Petrescu. „Este o casă foarte frumoasă, una din cele mai frumoase case memoriale din România. Este foarte bogată în piese, o casă care păstrează atmosfera din vremea scriitorului, deorece încăperile sunt, în majoritate, rămase exact aşa cum erau. Vizitatorul poate vedea în primul rând o bibliotecă extraordinară care numără aproape 11.000 de volume, o colecţie de ziare şi reviste, scoarţe româneşti foarte frumoase, vechi de peste 100 de ani, ceramică românească şi tablouri de pictori români cunoscuţi. Cezar Petrescu a fost un mare talent, un extraordinar prozator care a lăsat în urmă 57 de volume; a fost gazetar, traducător şi un pasionat de grafică și a fost un licenţiat în drept care nu a profesat nicio zi şi a reuşit să trăiască din scris”, a spus Eugenia Teleanu, cea care administrează Casa Memorială Cezar Petrescu.
Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00. Preţul unui bilet este de 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii şi pensionari și de 2 lei pentru grupurile mai mari de zece copii. Claudia BIRLA