Actualitate

Speranţa în lumea cinematografului

Cinematografele din Câmpina şi Comarnic ar putea fi, din nou, animate de bucuria localnicilor de a vedea un film bun, pe marele ecran. Dacă acum câmpinenii aşteaptă miracolul 3D, în celălalt oraş speranţa e doar pe hârtie.

Clădirea cinematografului din Câmpina aparţine firmei Rotalic, din 2004, în urma licitaţiei pentru un contract de cesiune, organizată de către Compania Naţională a Cinematografiei (CNC) – ulterior preluată de Regia Autonomă de Difuzare a Filmelor (RADF). Administratorul firmei Rotalic, Cătălin Roman, spune că acest contract a prevăzut şi clauze de investiţie. Acest lucru presupunea ca, în primii 4 ani, să se efectueze investiţii de aproximativ 30 000 de euro, ceea ce s-a şi întâmplat, după cum afirmă Cătălin Roman.
Clădirea veche a cinematografului datează din 1959, administratorul firmei Rotalic constatând, la preluarea contractului, că reabilitarea acesteia este foarte costisitoare. „Investiţia care trebuie făcută pentru a aduce sala de cinematograf la parametrii ceruţi, respectiv 480 de locuri, s-ar ridica la suma de 7-800.000 de euro. În urma efectuării unui raport de expertiză tehnică, inginerul care a efectuat-o a prognozat o investiţie pentru rezistenţă care ar putea ajunge până la 380.000 de euro. Am reuşit să fac doar mici reabilitări ale clădirii. Sala de cinematograf a funcţionat până în urmă cu 16 luni, când a fost închisă de către Sanepid, pentru că nu mai corespunde din punct de vedere tehnic. Între timp, am început să fac anumite modificări, reamenajări ale sălii de cinema. Momentan, am declanşat în instanţă o procedură de cumpărare a clădirii, legea permiţându-mi prin dreptul de preemţiune, în urma investiţiilor făcute, lucru prevăzut în contractul de cesiune”, a spus administratorul Cătălin Roman.
În perioada de timp cât cinematograful a fost funcţional, a existat un contract între firma Rotalic şi şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, preţurile practicate fiind modice (doi lei de persoană), rulând chiar şi un film în regim 3D. „Filmele sunt foarte greu de cumpărat. Acestea se cumpără de către distribuitor, apoi se negociază contracte cu cei care au cinematografe la nivel naţional. Procentul este undeva între 35-40% din costul unui bilet, la Câmpina neputând merge pe nişte preţuri apropiate de cele de la Bucureşti (15-20 de lei). Am avut şi avanpremieră aici. Pentru prima dată a rulat „Troia”. Am cheltuit pentru publicitate 17 milioane de lei vechi şi, pe lângă invitaţii către autorităţi, am mai încasat încă 10 milioane de lei vechi, în plus. Au fost 27 milioane total de încasări, dintre care 35% s-au dus către distribuitorul de film plus banii pentru publicitate şi, la urmă, când a trebuit să duc filmul la Turnu Severin, a trebuit să mai iau bani din alte activităţi ca să pot să-l duc acolo, aceasta fiind înţelegerea cu distribuitorul de film”, descrie Cătălin Roman cât de dificil decurg afacerile cu cinematografele.

Speranţe 3D

Totuşi, în ciuda acestor greutăţi de ordin financiar, tehnic, economic, Cătălin Roman este hotărât ca, până la finele anului, Câmpina să aibă un cinematograf 3D. „Aş vrea ca, până la începerea noului an şcolar sau, cel mai târziu, până la sfârşitul anului, în Câmpina să existe Café Cinema 3D. Va fi o investiţie de peste 50.000 de euro. Va fi o sală cu aproximativ 60 de locuri, în acest moment, fiind suficient pentru oraşul Câmpina”, a declarat, într-o notă optimistă, administratorul Cătălin Roman.

Planuri la Comarnic
Nici comărnicenii nu par a se lăsa mai prejos. Primarul oraşului, Dorian Botoacă, este hotărât, cel puţin prin demersurile birocratice pe care le face, să dezvolte un Centru de Afaceri, incluzând în acesta şi vechea clădire a cinematografului existent deja. În ciuda avantajului de a avea imobilul în patrimoniul primăriei din 2002, cădirea se află într-o avansată stare de degradare, neexistând nici măcar ideea de conservare. „Am avut mari bătălii cu Consiliul Local, atunci, ca să pun acoperişul. Mă îndrumau să pun o folie. Am făcut acoperişul în 2004, să-l protejez cât de cât. Am zis, hai să fac un Centru Cultural, să leg cinematograful cu Casa de Cultură. Am făcut un proiect „Centrul Cultural”. Când a apărut proiectul acela cu fonduri europene, pentru care eu depusesem pe Axa 1, trebuia să am două componente: una pe infrastructură şi una pe mediul social sau pe mediul de afaceri. Mediul social însemna cămin de bătrâni, casă de copii etc. În această situaţie, am schimbat denumirea de Centru Cultural în Centru de Afaceri şi denumirile încăperilor. Am păstrat configuraţia: la sala de spectacole am pus Show Room, ca să fie în spiritul mediului de afaceri. Astfel, am depus proiectul pe fonduri europene. A trecut şi de evaluarea tehnică. L-am depus în 2009, urmând să fiu chemat, la semnarea contractului, maxim, într-o lună”.
Întrebat de ce a durat atât de mult timp demararea acestui proiect – cinci ani -, începând cu preluarea primului mandat pentru funcţia de primar în 2004 şi până în 2009, perioadă în care clădirea cinematografului ar fi putut fi dată în concesionare, de exemplu, unui investitor, Dorian Botoacă a răspuns cu sinceritate: „Nu şi-a exprimat nimeni dorinţa. A durat atâta timp pentru că, în primul mandat, Consiliul Local nu mi-a dat voie să fac strategia de dezvoltare a localităţii. Fără această strategie nu poţi să depui un proiect pentru a obţine fonduri europene. Deciziile le ia Consiliul. Eu recunosc că nu le-am propus o chestie de genul acesta. Nu am avut linişte să mă gândesc la toate problemele localităţii în primul mandat, pentru că eram ca o minge de ping-pong. Aşa era în Consiliul Local, cu mine”.
Revenind la proiectul „Centrul de afaceri”, primarul Dorian Botoacă a spus că investiţia se ridică la un milion de euro, fiind vorba de o extindere mai amplă a clădirii cinematografului, iar lucrările vor demara anul acesta.  Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co