Actualitate

Agricultura se revigorează după ploaie

Dacă, pentru unii prahoveni, ploile abundente înseamnă blestem, pentru cei mai mulţi dintre agricultori reprezintă o adevărată mană cerească. Pentru această primăvară, agricultorii şi-au propus să înfiinţeze culturi pe o suprafaţă de aproximativ 100 de mii de hectare, la care se adaugă alte 40 de mii semănate în toamnă.
„Fermierii au avut ceva emoţii, deoarece campania de primăvară s-a derulat pe fondul unei secete pedologice moderate, plus că temperaturile extrem de ridicate au favorizat pierderea apei din sol într-un ritm mult mai mare decât în mod normal, pentru perioada respectivă. Precipitaţiile căzute în ultimele zile nu au făcut altceva decât să refacă rezerva de umiditate din sol, de care era mare nevoie, fără de care şi culturile de primăvară puteau fi serios  compromise”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova, Marian Marcu.
Îmbucurător este şi faptul că, de la an la an, suprafeţele lăsate în pârloagă se reduc. „Aşa se face că, dacă, în urmă cu trei ani, Prahova deţinea aproximativ 12 mii de hectare nelucrate, acum mai sunt mai puţin de 3 mii de hectare. Aceste suprafeţe, de altfel, vor avea alte destinaţii. Fie au fost achiziţionate în scopuri imobiliare, fie există un litigiu între proprietari sau pur şi simplu sunt terenuri degradate”, a explicat Marian Marcu.
Agricultorii sunt, în momentul de faţă, destul de optimişti în ceea ce priveşte producţia. Nu acelaşi lucru se poate spune de rapiţă, cultura cea mai afectată de seceta din toamna trecută. Doar 25% din totalul semănat a rezistat în faţa secetei. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co