Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Viaţă pentru comunitate sănătoasă

Direcţia de Sănătate Publică Prahova în colaborare cu Direcţia pentru Protecţia Copilului, Inspectoratul Şcolar şi Direcţia pentru Tineret şi Sport şi alte instituţii, implementează un proiect menit să ajute societatea să înţeleagă mai uşor riscurile obezităţii.

Programul se derulează în cinci unităţi de învăţământ din Prahova: Şcoala “Sfântul Vasile” Ploieşti, Grădiniţă 40, Școala şi grădiniţa din Păuleşti şi Colegiul “Nichita Stănescu” din Ploieşti. Timp de trei ani, elevii şi preşcolarii din aceste unităţi vor fi învăţaţi să evite comportamentele nesănătoase privind alimentaţia şi activitatea fizică.
“Am încercat să-i implicăm pe elevi în foarte multe proiecte care să-i facă să înţeleagă ce şi cum trebuie să mănânce şi că trebuie să facă mişcare. Am încercat să-i implicăm şi pe părinţi prin consumul de legume şi fructe la şcoală. Avem un spaţiu unde pot face reţete diverse din alimente sănătoase. Ne dorim înscrierea la un club unde pot face mişcare Kangoo jump sau kapoiera, iar acum că tot vine iarna vom merge la patinaj”, a declarat profesorul Colegiului “Nichita Stănescu” din Ploieşti Carmen Argeşanu.

Greșelile părinților
Profesorii coordonatori din cadrul proiectului au spus că de cele mai multe ori părinţii greşesc.
“I-am rugat în cadrul şedinţelor cu părinţii, să nu le mai dea bani să-şi cumpere dulciuri, ci mai degrabă să le facă sandvişuri acasă. O mare parte dintre ei au înţeles şi în loc de suc, pun copiilor în ghiozdan sticlă cu apă”, a spus profesoara Școlii Generale din Păuleşti Maria Costache.
Problema, spun medicii, îşi are originile încă din fragedă copilărie. “În primul rând, mămicile ar trebui să discute cu medicul despre alimentaţie, chiar din timpul sarcinii.
Apoi trebuie insistat pe alăptarea naturală, foarte importantă pentru copil şi mai târziu. Majoritatea copiilor care devin obezi sunt aşa nu din cauza unor probleme endocrine, ci din cauza alimentaţiei greşite şi a lipsei de mişcare. Preferă să stea ore în şir la calculator, decât să se plimbe sau să se joace afară”, spune Oresta Vasile, medic pediatru.
Proiectul este finanţat din fonduri acordate de Guvernul Norvegiei şi Ministerul Sănătăţii şi se derulează în șapte judeţe din ţară. Până acum, pentru acest program i-a fost alocată judeţului nostru suma de 7.000 de euro.
Din aceşti bani vor fi achiziţionate şi trimise în cele cinci unităţi de învăţământ, materiale informative, mai ales echipamente sportive, jocuri şi alte mijloace prin care copiii pot face mişcare. R. E.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co