Unde-i roşia românească?
Într-o societate care pune preţ mai mare pe aspect decât pe calitate, roşia românească pierde teren în faţa celor venite din străinătate.
Aşa se face că nu doar din supermarket-uri, ci și din piețele din tot județul Prahova cumpărăm legume care arată frumos, dar care nu au gustul celor pe care le ştiam în copilărie. In plus, nici pe roşiile provenite din solariile noastre nu putem pune bază, pentru că şi acelea sunt făcute din seminţe din import. Comuna Balta Doamnei reprezintă principalul bazin legumicol al Prahovei. În această zonă, 85% dintre locuitori sunt cultivatori de legume, dar cei mai mulţi se bazează pe seminţe din import. Acestea sunt mai scumpe, dar sunt sigure. „Pentru oamenii de aici, acesta este singurul mod de trai. Ei nu-şi pot permite să cultive roşie românească, dacă seminţele nu sunt bune, pentru că întreaga producţie ar fi compromisă”, spune Vasile Dascălu, primarul comunei Balta Doamnei.
Cam fără gust
Ţăranii recunosc şi ei că produsele lor de acum sunt fade, dar spun ca roşia românească nu are aspect comercial. „Ce să facem, dacă asta e cererea. Roşia românească este bună la gust, dar nu are forma frumoasă ca a acestora din străinătate. Cultivăm seminţe din Olanda, Turcia, sau Franţa, pentru că avem siguranţa că va ieşi ceva. Muncim tot anul în solarii şi trebuie să scoatem ceva”, spune Marin Ilie, cultivator.
Deocamdată, în pieţele din Prahova există doar roşii din import. Gustul acestora lasă mult de dorit, pulpa pare a fi lemnoasă, iar la zeama nici nu te poţi aştepta. Prahovenii tânjesc după leguma autohtonă. „E clar că e mai bună a noastră, dar din păcate e din ce în ce mai greu de găsit. Chiar şi vara, când te aştepţi să găseşti pe alese, cele româneşti nu mai au gustul de altădată”, spune o ploişteancă.
Pe de altă parte, nici soluții individuale, pentru cei care locuiesc la casă, nu prea sunt. Nici în magazinele de specialitate nu se găsesc seminţe româneşti de roşii. Cele din Olanda sunt în frunte şi cu toate că au modificări care ajung până la structura genetică a soiului, ele asigură o recoltă mai bogată cu aspect frumos, dar cu gust discutabil.Raluca EPARU