Actualitate

Un vis de două roţi

La doar nouă ani, Ioana Fieraru, din Poiana Câmpina, practică cu succes un sport extrem considerat un univers al bărbaţilor, motocrosul.

Ioana este elevă în clasa a III-a la Şcoala Generală nr. 4 din Câmpina. De la şase ani, este antrenată de tatăl său, Marin Fieraru, cel care i-a insuflat dragostea pentru acest sport. Mama Ioanei, Gianina Fieraru, nu a rezistat decât la primul antrenament al fiicei, după care a renunţat să o mai vadă cum aleargă, cu viteză, pe dealurile pe unde se antrenează. Totuşi, cu inima strânsă, ce-i drept, este de acord ca Ioana să continue să practice acest sport dur şi periculos, pentru că a văzut că-i place. „Când am început, am avut un motor care nu era pentru cros. Când m-am urcat pe el, am avut foarte multe emoţii. Mă mai ţinea tata, de spate, pentru că mi-era frică. Dar când am văzut că pot merge singură, i-am spus că vreau un motor de cros”, spune Ioana Fieraru.
Dincolo de duritatea antrenamentelor, părinţii săi fac multe sacrificii financiare, motocrosul fiind un sport scump. Fetiţa, cu cele 48 de kg ale sale şi 1,51m înălţime, conduce o motocicletă Honda, de aproape 60 de kg, de 150 cmc, în 4 timpi. Nu a înscris-o în vreo ligă, dar participă la concursurile care se organizează în judeţ, dat fiind că deplasările, cazarea, taxa de înscriere, taxa de participare, plus alte cheltuieli inerente, implică un suport material solid, de care părinţii Ioanei nu dispun. Numai motocicleta a costat 700 de euro. „Pe plan local, nu mă costă. Nu am dus-o la niciun concurs oficial. A participat la Măgureni, unde au fost concursuri organizate de către primăria de acolo, etape de campionat judeţean anul trecut şi anul acesta, unde Ioana a luat locul I. A alergat alături de băieţi, ea fiind singura fată”, povesteşte, cu mândrie, tatăl Ioanei, care recunoaşte faptul că şi el are emoţii când o vede alergând cu motorul.

Joaca a fost mai periculoasă
Bineînţeles că, de-a lungul celor trei ani de motocros, Ioana Fieraru a mai luat şi căzături, dar nimic grav, ridicându-se cu stoicism de pe pământ şi urcând înapoi pe motocicletă. În mod paradoxal, a ratat un concurs la Băicoi, pentru că îşi scrântise glezna… la joacă. Părinţii Ioanei Fieraru sunt oameni conştienţi că nu-şi pot face un scop în viaţă direcţionând-o pe fiica lor strict spre motocros. Totuşi, cu toate că nu au apelat niciodată la ajutorul vreunui sponsor, se gândesc la talentul micuţei Ioana, care se poate pierde în timp. Cu toate că a fost remarcată la concursurile la care a participat, „în bătătura casei”, cum se spune, nimeni dintre multele personalităţi locale prezente nu au făcut mai mult decât să o aprecieze. Familia Fieraru se străduieşte, acum, să-i cumpere o motocicletă nouă, pentru că cea pe care o are de patru ani e considerată veche, nu mai îndeplineşte criteriile tehnice impuse la un concurs. Şi asta, cu atât mai mult cu cât tatăl doreşte să o înscrie pe Ioana în Federaţia de Motocros, la începutul anului următor.  Asta ar însemna să-i poată cumpăra o motocicletă de aproape 1.700 de euro, pentru că, oricum, crescând, Ioanei îi trebuie un motor mai mare. La asta se adaugă echipamentul, care poate ajunge până la 1.000 de euro. Marin Fieraru ar fi recunoscător dacă s-ar găsi un sponsor care să-i susţină măcar jumătate din costurile impuse de cerinţele pasiunii micuţei.
Poate că vreun pasionat al acestui sport extrem, cu dare de mână, se va încumeta, până la urmă, să investească în talentul Ioanei Fieraru. Nu pare deloc imposibil gândul de a o vedea într-o zi pe cel mai înalt podium şi cu o medalie de aur la gât, pentru că a concurat sub steagul României. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co