Actualitate

UE salvează Muzeul Ceasului?

muzeul-ceasuluiSingurul muzeu al ceasului din ţară arată ca după bombardament. Acesta ar putea fi salvat acum prin accesarea unor fonduri europene, dacă proiectul făcut de autorităţi va fi acceptat.

Situația infrastructurii acestei clădiri este cât se poate de serioasă. Imobilul din Ploieşti care găzduieşte exponate foarte valoroase are nevoie de reparaţii urgente, înainte ca tencuiala să pice peste vitrine. Ea datează din anul 1890 şi, deşi a trecut prin războaie şi cutremure, nu a fost niciodată consolidată. Aşa că, din lipsa banilor, timpul nu mai măsoară acum decât intervalul până la prima cărămidă căzută. Doar acoperişul a fost reparat acum un an şi, Slavă Domnului,  nu se mai infiltrează apa de la ploi. Dar muzeul pierde mult la capitolul imagine în faţa vizitatorilor. Deşi aici se găsesc peste 2.000 de ceasuri de mare valoare, prima impresie e lăsată, totuşi, de clădire.

Instituție de prestigiu
Aici se găsesc ceasuri care au fost fabricate începând cu anul 1544, cum este cel mai vechi, dar şi ceasuri de aur cu pietre preţioase, care au aparţinut unor personalităţi ca regele Carol I, poetul Vasile Alexandri, sau al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Clădirea e monument şi nu se poate interveni uşor la ea. Cum banii au lipsit mereu, muzeografii văd, ca ultima şansă de salvare a așezământului, accesarea fondurilor europene. Muzeul Ceasului din Ploieşti are în fiecare an peste 30.000 de vizitatori, atraşi aici de exponatele rare şi valoroase. R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co