Cultura

Tristeţea unor actori de provincie

teatruSindicalistii care își desfășoară activitatea la Teatrul “Toma Caragiu” sunt nemulțumiți de pierderea unor drepturi salariale.

Prevederile Legii 330/2009, a salarizării unitare, a stârnit nemulțumirea actorilor ploieșteni, existând posibilitatea ca, nu peste mult timp, actorii, să iasă din nou în stradă, așa cum au mai făcut în cursul anului trecut. Cel mai important aspect este faptul că, în medie, salariaţilor teatrului li s-au micșorat salariile cu 35%, deoarece nu se mai acordă salarii de merit, salariul de refacere pentru luna august, anumite sporuri și prime. Spre exemplu, un actor aflat la debut câștigă un salariu de 705 lei, un actor de categoria A I câștigă 1.820 de lei, iar din personalul tehnic, un mașinist cu vechime maximă în muncă este retribuit cu 894 de lei.
Pe de altă parte, actorii ploieșteni spun că Legea 330/2009 instituie o discriminare în privința salarizării, între personalul din teatrele naționale, sau de importanță națională, și celelalte instituții de gen, prin faptul că angajații din prima categorie primesc drepturi salariale cu 20% mai mari, spor de 25%, spor de stabilitate, de suprasolicitare neuropsihică, de fidelitate, de condiții periculoase, sau vătămătoare, de vechime și chiar salariu de merit. La celelalte teatre se vor primi doar salariul de merit și sporul de vechime în muncă. Și acestea sunt doar o parte dintre problemele cu care se confruntă actorii ploieșteni. A. R.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co