Imobiliare Valea Prahovei
Invatamant

Suflet mare, suflet de artist

Trăiesc în lumea sunetului minunat şi a acelor obiecte care te surprind într-un val de emoţii diferite. Este vorba despre elevii care învaţă la Liceul de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti şi care nu-şi doresc în viaţă decât obţinerea lucrării perfecte, indiferent în ce domeniu artistic ar fi aceasta.

Aşa reuşesc elevii să-şi bucure profesorii şi părinţii obţinând premii la olimpiadele naţionale. Doar în luna aprilie a acestui an, 21 de elevi ai acestei instituții de învățământ ploieștene au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele naţionale de interpretare instrumentală de la Timişoara și Cluj Napoca şi de arte vizuale şi arhitectură de la Târgovişte. “Am fost și la alte concursuri și olimpiade, anii trecuți, și nu a fost ceva nou, dar de fiecare dată capeți experiență cu fiecare concurs”, a declarat Bogdan Vasile, care a obținut menţiune la clarinet. “A fost ca la celelalte olimpiade, a fost a treia… Ideea e să cânt eu bine, nu să cant mai bine decât ceilalți”, a spus Andrei Văleanu, care a ocupat locul I la clarinet. “Subiectul a fost veșmântul medieval. A trebuit să facem lucrări cum am știut noi mai bine, pentru a ne afirma acolo. Ne-am gândit că fiind un oraș medieval, trebuia să fie un subiect pe tema orașului”, a explicat Mihai Teodorescu, cel care a obținut locul III la sculptură. “Am obținut premiul doi la arte decorative. Ca subiect am avut decorațiile de pe un covor din Muntenia. L-am adaptat în așa fel încât să creez o compoziție cu personaje”, a declarat Luiza Barbu.

Rodul imaginației
În timpul concursurilor, sursele de inspirație sunt dintre cele mai diverse. Istoria a fost la indemâna olimpicilor. “A fost o lucrare abstractă inspirată din ruinele din Târgoviște, de la Curtea Domnească. A fost o experiență interesantă, a fost prima olimpiadă la care am participat”, s-a destăinuit Şerban Alexiu, ocupantul unui loc III la sculptură. “E un domeniu în care trebuie să lucrezi și cu sufletul, nu doar tehnic, să spunem așa. O apropiere de sufletul lor produce mai multă încredere în ei și la orice competiție, concurs sau examen au mai multă forță și mai multă încredere”, a spus profesorul Eugen Petri, din cadrul Liceului de Artă “Camen Sylva” din Ploieşti. “E bucuria de a te manifesta plenar în domeniul în care ești pregătit, de către școală, de către interiorul tău de elev și, bineînțeles, aici se vede relația dintre profesor și elev”, a declarat profesorul Nicolae Lupu, din cadrul instituției amintite.

Cu gândul la viitor
Copiii de acum au vise pentru când vor fi adulţi, oameni mari, într-o Europă mare. “O să merg la conservator; nu știu încă dacă în țară, dar conservatorul o să-l fac sigur. În ceea ce privește viitorul, întemeierea unei familii, dacă ești foarte bun se câștigă bine și din muzică, iar eu vreau să ajung foarte bun”, a mărturisit Sebastian Drăgănescu, elev merituos care a ocupat locul I la clarinet. “Le-am explicat lor că, de fapt, aceste premii nu sunt pentru România, ci pentru Europa, pentru că ei trebuie să se integreze și să fie foarte bine pregătiți pentru a face față Uniunii Europene și nivelului acesteia”, a declarat profesorul Florian Nistoroiu, din cadrul Liceului de Artă “Camen Sylva” din Ploieşti. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co