Staţie de compost la Balta Doamnei
Totul se transformă. Chiar şi vrejii de fasole, roşii sau castraveţi ajung un pământ numai bun de flori sau îngrăşământ pentru solariile din care provin. Aşa că s-a terminat cu tonele de uscături rămase în urma legumelor produse de ţăranii din Prahova.
Pe bani europeni, dar şi de la bugetul local şi judeţean, la Balta Doamnei s-a deschis o staţie de obţinere a compostului din deşeuri biodegradabile. Aici şi în comunele învecinate, mai toată lumea are solar şi, într-un sezon, se adună aproximativ 5.000 de tone de uscături. Cine aduce aici munţii de gunoi va primi în schimb pământ cu îngrăşământ. „Până acum, le făceam grămadă şi le dădeam foc şi pe urmă cenuşa o puneam pe loc”, a spus unul dintre localnici.
Iar poluarea, spun reprezentanţii administraţiei publice locale şi specialiştii în mediu, va fi din ce în ce mai mică.
„Din punct de vedere al mediului înconjurător, rezolvăm o problemă extraordinară, dacă aceste deşeuri biodegradabile care rezultau în urma cultivării roşiilor şi castraveţilor şi erau azvârlite pe unde putea fiecare, iar acum toate aceste reziduuri sunt aduse aici, în această staţie”, a spus primarul comunei Balta Doamnei, Vasile Dascălu.
Investiţie complexă
Investiţia se ridică la aproximativ un milion şi jumătate de euro, cuprinzând utilaje speciale care toacă şi usucă resturile vegetale, acestea fiind ulterior amestecate cu gunoiul şi lăsate la macerat până la 16 săptămâni, iar dintr-o tonă de uscături se obţin 300 de kilograme de pământ cu îngrăşământ. Locuitorii aduc deşeuri în mod controlat. Acestea sunt depozitate afară, pe platformă, introduse în sală, trecute printr-un proces de mărunţire, după care se realizează nişte brazed de deşeu biodegradabil mărunţit”, a spus managerul proiectului, Mihnea Dogaru.
Staţia care transformă deşeurile biodegradabile va aduce câştiguri nu doar legumicultorilor, ci şi autorităţilor, care intenţionează, anul viitor, să scoată pe piaţă, la vânzare, pământul cu îngrăşământ made in Balta Doamnei de Prahova. R. E.