Imobiliare Valea Prahovei
Sanatate

Cabinetul de coşmar

Prahoveni, aveţi mare grijă la sănătatea dentară a copiilor voştri. Dacă nu aveţi banii necesari unui tratament de specialitate la un cabinet particular, singurul cabinet stomatologic public din judeţ destinat micuţilor este de evitat. Dotările sunt vechi de peste 30 de ani şi aparatura trebuia casată de multă vreme. În plus, fondurile pentru medicamente sunt aproape inexistente. Aşa că, deşi copiii ar trebui să beneficieze de tratamente gratuite, acestea se plătesc.

Cei doi medici îşi cumpără din banii lor cele necesare cabinetului şi tocmai de aceea, unul dintre ei e pe picior de plecare în străinătate. „Nu avem bani suficienţi şi deja unul dintre medici şi-a făcut actele de plecare. Nu la un cabinet stomatologic particular, ci chiar în afara ţării. Şi nu e greu de înţeles, de ce se întâmplă asta”, a declarat managerul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti, dr. Oresta Vasile.
Acest cabinet funcţionează în ambulatoriul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti şi, chiar dacă nu se apropie deloc de standardele europene de calitate, mulţi părinţi sunt nevoiţi să vină aici cu micuţii lor. Aşa că medicul trebuie să-şi facă meseria, chiar şi cu scaunul rupt şi bandajat, ignorând rugina. „Ce pot să vă spun, avem un scaun bătrân aproape ca şi vârsta mea, instrumentarul este de la începuturile cabinetului şi, cum are nevoie de două sterilizări pe zi, e lesne de înţeles că e insuficient. Venim de acasă cu ace, freze, ciment şi tot ce mai e necesar. Aici vin şi copii cu probleme mari de sănătate, paraplegici, autişti, sindrom Down, care nu sunt primiţi în altă parte, dar şi mulţi copii ai căror părinţi nu-şi permit să meargă cu ei la un cabinet particular”, spune medicul Tatiana Hornea.

Bani puţini şi rugăminţi
Pentru că nu mai sunt bani, de câteva luni, orice intervenţie, chiar şi consultaţia, au un preţ. Dar, cum părinţii trebuie să plătească sume modice – 10 sau 15 lei -, preferă să se roage la Dumnezeu ca micuţii să nu plece şi cu alte probleme de aici, dar totuşi să-i aducă. „Este urât, dar nu avem ce face. Cu un salariu de 600 lei, credeţi-mă că nu îmi permit să merg în altă parte. Şi dacă deja pe copil îl doare măseaua… Ce putem face? Mă aşteptam să nu plătesc nimic, pentru că l-am adus la spital, dar văd că tot am dat 15 lei. Oricum, e mai bine decât 30 de lei, cât e doar consultul la particular”, a declarat Maria Cristian, o ploieşteancă. Spitalul alocă în fiecare lună doar 2.000 lei pentru acest cabinet, cu tot cu salariile medicilor. Şi asta în timp ce, în fiecare zi, pe scaunul vechi, se aşează cel puţin 30 de copii.  Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co