Actualitate

Peste 500 de cazuri noi de rujeolă, în doar o săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță printr-un comunicat de presă că în ultima săptămână s-a înregistrat 503 cazuri noi de rujeolă (pojar).


Conform INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 21 decese din cauza rujeolei.
Ultimele două decese au fost raportate în perioada 1-8 iulie. Astfel, un băieţel în vârstă de 7 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR, și care avea comorbiditatea de cataractă congenitală, iar cel de-al doilea deces a fost raportat la o femeie în vârstă de 53 de ani, cu antecedente vaccinale necunoscute, din localitatea Feteşti, judeţul Ialomiţa. Femeia prezenta comorbidităţi, printre care diabet zaharat, obezitate, tabagism şi etilism cronic.
Un număr de 20.538 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în perioada 1 ianuarie 2023 – 7 iulie 2024 în toate județele țării şi în municipiul Bucureşti.

Medicii recomandă vaccinul ROR care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei şi este gratuit pentru copiii până la 18 ani. Rujeola este extrem de contagioasă şi poate fi fatală, mai ales pentru copiii nevaccinaţi. Simptomele includ febră, tuse şi o erupţie cutanată distinctivă.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co