Actualitate

Reabilitarea cu credit bancar nu e o soluţie

Ploieştenii nu au bani pentru a demara un proiect pentru reabilitarea termică a locuinţei cu ajutorul unui credit bancar ale cărui dobândă şi garanţie sunt asigurate de stat.

Oamenii spun că abia se descurcă cu banii şi că cel mai bine era să facă primăria izolarea termică gratuită pe care a început-o la câteva blocuri. Aici este, însă, o problemă. Până la sfârşitul acestui an, reabilitarea celor 200 de blocuri ar fi trebuit finalizată, dar mereu au fost probleme în ceea ce priveşte alocarea procentului de 50%, ce ar fi trebuit suportat de către Ministerul Dezvoltării. Aşa că acum, degeaba are municipalitatea fonduri asigurate pentru partea sa de înţelegere, pentru că minsterul merge pe noul sistem. “Ministerul a blocat fondurile şi noi avem partea noastră, dar aceşti bani nu ajung fără cota parte de la stat”, a spus viceprimarul Ploieştiului, Cristian Dumitru. Municipalitatea speră să termine măcar blocurile începute, şase la număr. Restul, însă, va intra pe noua legislaţie.
“Este bună reabilitarea, dar noi nu avem bani. Abia mă ajung să trăiesc de la lună la alta când vine pensia. Nu mă încălzeşte cu prea mult că garantează statul atât timp cât eu trebuie să plătesc totul”, spune pensionara Niculina Toader. Nici cei ale căror blocuri au fost începute nu se consideră mai norocoşi, pentru că muncitorii au lăsat treaba neterminată din lipsă de fonduri. “Nu a mai venit nimeni să termine lucrarea şi asta înseamnă că nu există eficienţă a proiectului”, a spus unul dintre locatarii blocului de pe strada Înfrăţirii.

Reguli
Potrivit noilor reglementari, persoanele care vor să-şi reabiliteze termic locuinţa prin împrumut garantat de stat cu dobândă subvenţionată, trebuie să poată asigura 10% din costurile de reabilitare, iar pentru restul de 90% pot accesa credite. Asociaţiile de proprietari sunt eligibile în condiţiile în care fiecare membru al asociaţiei de proprietari nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
Proprietarii, persoane fizice sunt eligibile în condiţiile în care nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi, iluminat, gaze naturale şi apă canal, în ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator. Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co