Imobiliare Valea Prahovei
Invatamant

Profesorii părăsesc sistemul educaţional

Liderii de sindicat din învăţământ trag, încă o dată, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte fenomenul plecării dascălilor în străinătate.

Doar pentru anul şcolar viitor, aproximativ o mie de profesori au cerut concediu fără plată pentru a putea munci în străinătate.
Salariile mici şi inflaţia determină multe dintre cadrele didactice să nu poată avea o viaţă decentă, iar reprofilarea în străinătate pare să fie ultima soluţie  salvatoare.
Liderii de sindicat din judeţ spun că profesorii trăiesc la limita subzistenţei şi că s-a întrecut de mult timp limita suportabilităţii.
„Dacă vom continua să fim la fel de bine trataţi ca şi până acum, sunt convins că se va ajunge ca la catedre să fie folosiţi profesori pensionari şi absolvenţi de liceu.
Este inadmisibil ce se întâmplă în învăţământ acum. Numărul celor care aleg altă carieră se va înmulţi şi calitatea învăţământului va fi afectată puternic”, a declarat liderul sindicatului „Şcoala Prahovei”, Gheorghe Giurumescu.

Despre meditaţii
Mare parte dintre profesori sunt de matematică sau română şi despre ei s-ar putea crede că pot avea câştiguri suplimentare din meditaţiile oferite elevilor, în afara orelor de curs. Sindicaliştii spun, însă, că este o idee eronată.
„Este un caz  al unui profesor de matematică, din Ploieşti, care a cerut pentru al doilea an la rând concediu fără plată.
Din discuţiile pe care le-am avut cu soţia sa, am aflat că acesta lucrează acum în străinătate, pe un salariu de patru-cinci ori mai mare decât ar fi luat aici, ca profesor.
Şi chiar mă întreba cum să prelungească şi acest an, ca să muncească şi să poată achita toate datoriile pe care le au.
Aşa că cei care spun că profesorii au bani din meditaţii vorbesc fără a fi informaţi cum trebuie.
Este doar încă o metodă prin care se încearcă terfelirea profesorilor”, a declarat Gheorghe Giurumescu.
În Prahova sunt 9.000 de profesori. Dacă cei o mie nu se vor răzgândi până în toamnă, asta înseamnă că Inspectoratul Şcolar Prahova va fi nevoit să apeleze la suplinitori pentru ca elevii să aibă, totuşi, dascăli la catedră. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co