Actualitate

Preţurile mari ţin la distanţă cumpărătorii

Postul Crăciunului ar fi trebuit să ridice vânzările pieţarilor, iar în mod normal, în această perioadă legumele ar fi fost cele mai căutate produse de pe mesele comercianţilor. În realitate, însă, marfa stă pe tarabe şi puţini se ating de ea.

În Piaţa din Sinaia, localnicii vin, studiază oferta, se uită la preţuri şi puţini cumpără câte ceva. Culmea, tocmai în această perioadă, fructele şi legumele de import s-au scumpit. De exemplu, un kilogram de usturoi a ajuns să coste aproape 20 de lei, unul de fasole albă 6 lei, iar strugurii şi bananele au ajuns deja un lux pentru omul de rând, care câştigă un salariu minim pe economie sau o pensie de 500 de lei şi nu îşi permite se dea aproape 10 lei pe un kilogram de fructe. „În anii trecuţi, în familia noastră se ţineau toate posturile. Soţia mea gătea varză, ciorbă de fasole, spanac, făcea mâncare din conopidă şi tot felul de preparate fără carne, ouă sau lapte. Acum, nu prea mai putem să ţinem post, deoarece toate sunt scumpe. Am fost în piaţă, am umplut doar jumătate de sacoşă cu nişte verdeţuri şi m-a costat 35 de lei. Până şi grâul s-a scumpit. Până acum câteva zile era 1 leu, iar acum costă 1,2 lei. Abia ne mai permitem să ne plătim facturile şi să ne luăm medicamente, aşa că mâncăm şi noi ce putem. Nu mai ţinem cont că este sau nu post”, a povestit localnicul Ion Florea.

Mercurial de ocazie
Cum arată oferta comercianţilor în pieţele de pe Valea Prahovei? Un kilogram de cartofi costă 2 lei, unul de ceapă 3 lei, ardeii graşi 10 lei kilogramul, sfecla 3 lei, roşiile 8 lei, prunele uscate 10 lei, salata 1 leu, iar varza 3 lei. „În această perioadă, produsele de import se scumpesc. De exemplu, preţul la tarabă al strugurilor din Italia este de 9 lei, dar zilele următoare sigur o să mai crească preţul.
Produsele româneşti nu se scumpesc, însă ele nu prea se găsesc. Mă gândesc cu groază la următoarea perioadă, când mă voi duce la marfă şi voi cumpăra fructele şi legumele la preţuri mult mai ridicate decât acum”, a precizat comerciantul Ion Popa. Postul Crăciunului este un bun prilej pentru detoxifierea organismului, însă nu trebuie să ne înfometăm până la epuizare, spun specialiştii.
Trebuie să avem grijă cum combinăm alimentele şi să diversificăm meniul, asta dacă ne permite şi buzunarul să facem așa ceva. Adelina ANEI

Targul National Imobiliar (TNI)
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co