Oferte culinare de lux, în staţiunile montane
Turismul gastronomic începe, încet, dar sigur, să prindă din ce în ce mai mult teren şi în ţara noastră. Dacă Italia, Grecia sau Franţa sunt renumite de ani buni pentru ofertele bogate care le oferă oaspeţilor, la noi, abia acum patronii unităţilor de cazare şi ai restaurantelor, şi-au schimbat mentalitatea.
Cei care își desfășoară activitatea în acest sector și-au dat seama, în sfârșit, că preparatele obişnuite, sau cele tradiţionale, cum ar fi papanaşii, sarmalele cu mămăliguţă și tochitura, nu sunt suficiente în atragerea turiștilor. Aşa că, au introdus în meniu preparate sofisticate, foarte apreciate de cei care apreciază arta culinară. Preparate vânătoreşti precum spinare de căprioară în smântână, muşchi de mistreţ în crustă de alune sau exotice, precum carne de piton, crocodil, rechin, sau antilopă Kudu cu garnitură de crudităţi, reprezintă doar o parte din oferta restaurantelor și a cabanelor de la munte.
Faimoasele meniuri sunt realizate numai de profesionişti. Dovada stă în medaliile în domeniu obţinute de-a lungul timpului. “Noi ne străduim să atragem clienţii cu noutăţi. Fileul de piton este un preparat nou în restaurantul nostru. O parte din clienţi au avut o oarecare repulsie când le-am povestit despre carnea de şarpe, însă după ce au mâncat au fost foarte impresionaţi. Mai avem carne de cangur, de struţ şi de vânat autohton”, a precizat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor, Ştefan Bercea. Maeştrii bucătari din staţiunile montane sunt celebri în ţară, dar şi în străinătate.
Fiecare local, cu specificul său
În bucătării, forfota este mare mai tot timpul. Aromele îmbietoare ale delicateselor de pe farfurii nu au cum să nu te atragă. Săptămânal, sute de turişti, aleg să petreacă timpul liber în unităţile unde li se oferă o gamă variată de preparate sofisticate. „Am comandat o mâncare specifică localului, nişte cotlete de cerb gătite cu ciuperci. Este mâncarea mea preferată şi vă sfătuiesc pe toţi să o încercaţi. Am venit din Constanţa la munte, pentru câteva zile, şi am căutat un restaurant unde se găseşte acest preparat”, a spus Ion Tudorescu.
Preţurile nu sunt deloc mari pentru cei care preferă să servească preparate ce nu se găsesc la orice pas. De exemplu, o porţie de file de piton, sau crocodil asortată cu crudităţi costă 50 de lei, iar tartinele de struţ cu piept din curcan, 55 lei.
La fel de căutate sunt şi platourile din vânat cu preparate reci şi calde din carne de urs, piton, struţ, căprioară şi mistreţ, care ajung la 130 de lei. Îndemânarea maeştrilor români este foarte apreciată de turiştii care străbat distanţe mari, special pentru a savura faimoasele preparate.Adelina ANEI