Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

O viaţă petrecută numai prin spitale

caz-social-alexandra-negut-(1)O tânără din comuna Telega se confruntă cu afecțiuni medicale pe care nu le poate înfrunta singură, în ciuda voinței sale de fier. Nici faptul că cei apropiați îi sunt alături nu-i este suficient, din cauza situației materiale precare a familiei. Povestea Alexandrei Neguț trebuie să meargă mai departe, cu ajutorul semenilor săi.

Alexandra are 21 de ani, fiind copilul din prima căsnicie al Mariei Teodorescu. Actualul soţ al acesteia a acceptat cu tot sufletul să o crească de la vârsta de trei ani, împreună cu alţi trei copii pe care îi are cu mama Alexandrei.
În ciuda neajunsurilor materiale majore pe care le au, sunt o familie unită, având grijă unii de alţii, cu mari sacrificii. De 16-17 ani, grija cea mai mare a familiei Teodorescu este starea de sănătate precară a Alexandrei, fata suferind de diabet încâ de la vârsta de 4 ani.
Alexandra Neguţ, la cei 21 de ani ai săi, arată ca o fetiţă de 14 ani. A reuşit cu greu să termine opt clase, timpul ei consumându-se mai mult prin spitale. Boala care o macină zi de zi nu i-a permis o dezvoltare normală.
Pornind de la diabetul complicat pe care îl are, au intervenit, în ultimii doi ani, şi probleme grave la rinichiul drept, trebuind să facă zilnic (de câte patru ori), dializă peritonală. Pentru că acest gen de dializă nu mai face faţă problemelor de sănătate ale Alexandrei, i s-a făcut o fistulă (o operaţie specifică asupra venelor braţului) pentru hemodializă.

Nevoia de transplant
Dar există o rază de speranță, viaţa Alexandrei putându-se schimba mult în bine, dacă ar beneficia de un transplant de rinichi. Medicul le-a recomandat părinţilor să se îndrepte către Centrul de Transplant de la Spitalul Fundeni, pentru analizele specifice în astfel de situaţii. Dar veniturile modeste ale familiei Teodorescu nu pot permite deplasarea acesteia la Bucureşti. Mama a renunţat în urmă cu doi la serviciu, pentru a se putea ocupa personal de Alexandra, iar tatăl este paznic, primind salariu, puţin peste 400 de lei. Cei şase membri ai familiei se bazează pe aceşti bani cât şi pe ajutorul primit de Alexandra de la Primăria Telega, o indemnizaţie de 500 de lei, plus pensia pentru handicap gradul I, de 300 de lei. Din aceşti bani trebuie să trăiască toţi, iar Alexandra să beneficieze de deplasări la Ploieşti din două în două săptămâni. Pe lângă toate acestea, din când în când, trebuie să plătească pe cineva pentru transportul cutiilor care conţin tratamentul dializei, acestea fiind numeroase şi, mai ales, voluminoase.
Bucureşti, o şansă de viaţă pentru Alexandra
Viaţa Alexandrei se desfăşoară strict în spaţiul minuscul în care locuieşte, neputând să facă măcar vreo plimbare, mai mult de câţiva metri prin curte.
Are voie să facă efortul unei plimbări, dar strada pe care locuieşte se află într-o pantă foarte abruptă, creând dificultăţi de deplasare chiar şi unei persoane aptă din punct de vedere fizic.
„Nu pot să ies din casă. Nu pot să urc! Obosesc foarte repede. Doamna doctor spune că îmi trebuie mişcare, dar pe loc drept. Mă gândesc, ce am să fac atunci când voi trece pe hemodializă, pentru că sunt mai multe stadii şi nu ştiu cum voi ajunge la Ploieşti! Îmi doresc să pot ajunge la Centrul de Transplant de la Spitalul Fundeni, pentru a putea ajunge măcar pe o listă de aşteptare. Poate aş avea şansa să primesc un rinichi sănătos. Numai că nu avem bani să mergem la Bucureşti şi nici nu avem cui să cerem ajutorul”, a povestit tânăra, cu amărăciune, greutăţile pe care le întâmpină.

Regăsirea tatălui natural
Tatăl natural al Alexandrei nu s-a ocupat de fata sa, după ce a divorţat, mama pierzând legătura cu acesta. Redacţia săptămânalului „Valea Prahovei” s-a implicat în căutarea lui, reuşind să-l găsească şi să-l convingă să-şi ajute fata.
Mama Alexandrei ne-a anunţat că Aurel Neguţ a luat legătura cu ea şi i-a spus că este de acord să facă analizele necesare în vederea donării unui rinichi fiicei sale. Poate că viaţa îi acordă o şansă Alexandrei, să-şi amelioreze sănătatea şi să-şi cunoască tatăl, iar lui, să-şi ajute şi să-şi redescopere fiica după 18 ani!
Cum nici Aurel Neguţ nu este un om cu venituri mari, ar fi binevenită implicarea comunităţii pentru a-i ajuta pe aceşti oameni să ajungă la Bucureşti, la Centrul de Transplant, pentru analizele de rigoare, dar şi pentru înscrierea pe lista de aşteptare, deoarece există riscul ca rinichiul tatălui să nu poată fi compatibil cu organismul copilei sale.Carmen NEGREU

Oricine doreşte să o ajute pe Alexandra Neguț, poate lua legătura cu redacţia săptămânalului„Valea Prahovei”.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co