Imobiliare Valea Prahovei
Cultura

Liceul de artă, fără profesori

De 15 ani, după fiecare concurs de titularizare, la liceul de Artă “Carmen Sylva” din Ploiești au rămas posturi vacante. Așa s-a întâmplat și anul acesta, când sunt libere integral 25 de posturi.

Profesorii în domeniu sunt puțini și cadrele didactice existente trebuie să îi suplinească pe cei lipsă.
După examenul de titularizare, din cei șase candidați înscriși în concurs, trei au luat peste 7, notă care le asigură un post de titular. “Am rezolvat problema asta și se pare că o să o rezolvăm în continuare, dar nu știu cât va mai dura lucrul acesta, suprasolicitând profesorii existenți, adică megând pe câte două norme pe fiecare profesor”, a declarat directorul Tereza Sandu, directorul Liceului de Artă “Carmen Sylva” din Ploiești.
Nevoia cea mai mare – 18 posturi libere- este la pian, dar nici în ceea ce privește predarea vioarei situația nu e foarte bună.
Aici ar fi nevoie de șapte profesori. Câte un post neocupat este și la violă, violoncel, contrabas, percuție și altele.
“Cea mai mare preocupare a noastră este să ne atragem foștii elevi, să se întoarcă în învățământ. Din nefericire, nu mai e tentantă întoarcerea în învățământ ca profesor. Chiar dacă în decursul anilor în proporiție de 90% absolvenții noștri sunt admiși la facultățile din țară și străinătate, evident că cei care pleacă în străinătate nu se mai întorc”, a spus Tereza Sandu.

Muncă multă
“Noi lucrăm cu un singur elev pe oră și atunci, cu cât sunt mai multe ore, pentru că trebuie să suplinim, este o dificultate foarte mare în a scoate calitate în munca noastră cu copiii”, a explicat profesorul de pian Mădălina Dumitru. “Să oferi copiilor ceva, să-i faci să-și descopere sufletul… Cred că asta e cel mai greu și asta este menirea profesorilor, să-i facă pe copii să-și descopere sufletul și să se poată exprima”, a spus profesorul de corn Liviu Săvuță.
La nivelul întregului județ, zeci de catedre au rămas neocupate, deoarece candidații nu s-au putut titulariza din cauza rezultatelor slabe la concurs. “Din cele 218 posturi s-au ocupat 149. Diferența de 69 de posturi s-a transformat din titularizabile în posturi netitularizabile și au intrat în lista comună. Până în 6 august ocupăm cu calificații care au obținut note mai mari de 5 la concursul din 2010, cam 1.000 de posturi din cele 1.658 de coduri. După care avem al doilea concurs, concursul județean unde vor fi angrenați în jur de 450 de calificați și cu aceștia încercăm să ocupăm chiar toate posturile”, a declarat inspectorul Iancu Tudor, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova.
La Liceul de Artă, liceu de tradiție în topul unităților școlare din Prahova la capitolul rezultatelor obținute la învățământ, sunt înscriși aproximativ 750 de elevi, coordonați de 136 de cadre didactice și colaboratori.  R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co