Turism

La plimbare prin oraş: DESPRE DEFRIŞĂRI

Pe măsură ce oamenii cresc şi generaţiile se succed, tot mai mulţi uită că, demult, ei au fost cei care au invadat un teritoriu străin, că, la început, pădurea le-a fost adăpost şi le-a asigurat mult timp existenţa şi ajung azi să se comporte ciudat, devenind duşmani înverşunaţi ai pădurii.
UN FALS CONFLICT: Sinaia ultimilor ani întreţine o situaţie tensionată, un conflict artificial apărut între cadrul construit şi cadrul natural. Cadrul construit este reprezentat de dorinţa, nu de nevoia, de dezvoltare şi expansiune continuă a oraşului, înteţită de presiunile investiţionale. Cadrul natural este cel ce ne dă viaţă, fiind reprezentat în primul rând de peisaj şi de factorii de mediu care, prin calitatea lor excepţională, au transformat, în cazul Sinaiei, o localitate oarecare într-o staţiune turistică de interes internaţional.
REALITATEA este că şi azi, în Sinaia, sunt tăiaţi copaci sănătoşi şi fără niciun motiv, imediat după cumpărarea unui teren, vegetaţia este tăiată înainte să aflam ce anume se va construi şi când, iar pentru locurile rămase goale nu se iau niciun fel de măsuri compensatorii, toate acestea într-un tăvălug al unor acţiuni ce nu mai pot fi controlate sau limitate cantitativ.
ECHILIBRU şi CONVIEŢUIRE: convieţuirea bazată pe respect reciproc, cea dintre om şi natură, ca şi cea dintre clădiri şi copaci reprezintă singura soluţie durabilă a acestei probleme. Convieţuire înseamnă că atât oraşul, cât şi pădurea sunt sortite, prin forţa împrejurărilor, să crească şi să se dezvolte împreună, iar respectul reciproc semnifică recunoaşterea rolului important pe care fiecare dintre cei doi parteneri îl deţin în acest întreg.
UN COPAC poate îndeplini multiple funcţiuni: este o umbrelă pentru pământul de dedesubt, mărind stabilitatea acestuia, deoarece mare parte din apa de ploaie este reţinută la nivelul frunzişului; este stâlp de susţinere pentru orice teren în pantă datorită rădăcinilor ramificate care asigură legătura între diferite straturi ale solului; este o adevărată pompă de apă, extrăgând în continuu umezeala din sol şi eliminând-o prin intermediul coronamentului.
APARENŢELE ÎNSEALĂ: se întâmplă să credem uneori că am devenit suficient de puternici, că suntem cei mai importanţi şi deci îndreptăţiţi să tăiem pădurea. Niciun copac nu mai poate rezista astăzi tehnicii şi tehnologiei pe care le deţinem. Pe acelaşi principiu, oamenii au reuşit în câteva sute de ani să extermine zeci de specii de animale rezultate în urma unei evoluţii de milioane de ani. Natura lucrează, însă, cu alte unităţi de timp şi are de la începuturi un sens foarte clar: NORMALITATEA. Nimic nu a rezistat forţei naturii dacă nu a fost gândit temeinic şi cu bună credinţă. Sinaia nu este şi nu va fi nici ea scutită de urmările unei comportări iresponsabile faţă de cadrul natural: tot mai des apele ies din albie şi inundă străzile, zonele defrişate haotic devin instabile, iar în oraş este din ce în ce mai cald şi tot mai puţin aer curat.
ORAŞUL TREBUIE SĂ FACĂ PACE CU NATURA, oamenii trebuie să îşi respecte semenii şi, ne place sau nu, trebuie să acceptăm că pădurea a fost şi va rămâne bunul nostru vecin.
Un copac este o fabrică de oxigen, un filtru pentru aerul poluat, o pompă şi un rezervor de apă, adăpost, zid de sprijin, dar în primul rând este o fiinţă vie, la fel ca şi noi. Iar dacă ne dorim să locuim într-un deşert, nu e nevoie pentru asta să tăiem toată pădurea, este suficient să ne mutăm noi într-un astfel de loc.
Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care, atunci când tăiem un copac, producem o puternica destabilizare a solului pe care va ploua, din care rădăcinile nu vor mai extrage apa şi ale cărui straturi nu mai au aderenţa şi coeziunea necesare.arh. Nicolae Dan MANEA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co