Actualitate

Integrare în muncă pentru persoane cu dizabilităţi

Fundaţia Motivation România a organizat, săptămâna trecută, la Ploieşti dezbaterea regională cu tema “Integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi prin economia socială. Aplicarea unor modele europene în România”.

În cadrul acestui eveniment au fost prezentate şi discutate modele europene de integrare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi şi sursele lor de finanţare. S-a discutat totodată despre dependenţa faţă de sistemul de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate şi a celor din afara sistemului de protecţie, obligaţiile angajatorilor în susţinerea persoanelor cu dizabilităţi şi în general probleme legate de găsirea locurilor de muncă. În România sunt 400 de unităţi protejate, dar avem nevoie mai ales de susţinerea statului, pentru că doar aşa mai multe categorii vulnerabile din ţară pot primi sprijinul statului. ONG-urile care iniţiau astfel de proiecte întâmpină dificultăţi în funcţionare din cauza lipsei de finanţare”, a declarat  Cristian Ispas, directorul general al Motivation România. O persoană cu dizabilităţi se angajează mult mai greu decât una care dispune de întreaga capacitate de muncă. “Sunt foarte multe persoane surdo-mute care au laboratoare de tehnică dentară, aşa cum are tatăl meu de exemplu, care este o persoană cu dizabilităţi şi are un AF, au firme de construcţie, de tâmplărie, deci se pot dezvolta şi ar trebui apreciaţi ca o persoană auzitoare, doar că au nevoie de mai mult sprijin”, spune Claudia Iordache, psiholog şi interpret la Asociaţia Surzilor Ploieşti. Există însă şi proiecte pe fonduri europene prin intermediul cărora persoanele cu dizabilităţi pot învăţa o meserie potrivită lor. “Anul acesta 50 de persoane cu dizabilităţi au făcut cursuri de formare profesională, cursuri finanţate prin fonduri europene şi cu tot cu stimularea angajatorilor sperăm ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine”, a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, Dragoş Pârvan.

Ajutor de la stat
Statul stimulează angajatorii care primesc în structurile lor persoane cu dizabilităţi acordând un ajutor de 500 de lei pentru fiecare astfel de angajat pe o perioadă de 12 luni. Şi cu acest stimulent prea puţini angajatori încadrează persoane cu handicap, de unde şi necesitatea înfiinţării de cât mai multe întreprinderi sociale. La evenimentul de astăzi au fost prezenţi reprezentanţi ai agenţiilor de ocupare a forţei de muncă, ai inspectoratelor de muncă și ai direcţiilor de asistenţă socială din judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Buzău, Vrancea şi Galaţi, precum şi ai unor ONG de profil. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co