Actualitate

Închisoarea Doftana e de vânzare

Locaţie simbol, pe vremuri, datorită faptului că fostul preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu a fost deţinut într-o celulă, închisoarea Doftana a ajuns, astăzi, să fie bună de vânzare.

Celebra locaţie a funcţionat, zeci de ani, ca muzeu şi a fost martora a sute de acţiuni prin care elevii de şcoală generală şi de liceu erau făcuţi pionieri, respectiv utecişti. „Se făcea un spectacol… Erau implicaţi cei din conducerea partidului, profesorii, directorii…”, îşi aminteşte un localnic. „Închisoarea Doftana era vizitată de cadre ale Partidului Comunist Român, de bătrâni, de elevi, pe vremuri…”, spune un altul.

Închisoarea a fost construită în 1895, de către Regele Carol I. În 1970, Nicolae Ceauşescu a dat ordin ca ea să devină muzeu. Din păcate, după căderea comunismului, clădirea a intrat într-un proces de degradare continuă, autorităţile nefiind interesate să investească în exploatarea ei turistică. „Muzeul Doftana, fosta închisoare, este într-o stare avansată de degradare şi suntem neputincioşi, ne uităm cum totul se năruie”, spune primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie.
Au rămas doar poveştile de altădată, despre celule care nu erau luminate, nu aveau pat şi în care deţinuţii se odihneau rezemându-se de tocul uşii.
Fără fondurile necesare unei reabilitări, singura soluţie a autorităţilor este de a spera că se va găsi cineva care să dorească achiziţionarea clădirii. A.R.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co