Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Criza a spart piaţa în Sinaia şi Câmpina

piata-din-sinaia-3Singura piaţă de fructe şi legume din Sinaia arată ca şi cum ar fi abandonată. Amplasată chiar în centrul staţiunii, impunătoarea clădire este ocolită de localnici, dar şi de comercianţi. Doar doi au mai rămas la datorie. La Câmpina, în schimb, pieţarii vin cu marfă, dar şi la ei clienţii sunt tot mai puţini.

Criza financiară şi-a pus amprenta pe cheltuielile oamenilor şi, implicit, pe încasările precupeţilor. Tocmai de aceea, mulţi comercianţi din Sinaia au renunţat să-şi mai vândă produsele şi au preferat să se retragă din afacerile cu legume şi fructe. Din cele peste 30 de tarabe, cât numără piaţa din staţiune, doar două mai funcţionează în momentul de faţă. Situaţia nu este mai roz nici pentru cei care au ales să îşi continue activitatea. Spun că încasările sunt foarte mici şi au pierderi mari, deoarece marfa se strică şi ajunge în containerele de gunoi. Ion Popa vinde în acest loc din Sinaia de ani buni. După ce a fost dat afară de la Uzina Mefin, s-a axat pe comercializarea fructelor şi legumelor. Înainte, vânzarea mergea bine şi reuşea să-şi întreţină familia din profitul scos. Nu şi-a închipuit nicio clipă că temuta criză financiară îl va afecta. „Această mică afacere abia mă mai ajută să supravieţuiesc. Am lucrat mulţi ani la uzină, iar apoi au început disponibilizările. Singura soluţie a fost vânzarea fructelor şi a legumelor, însă acum nu mai merge. Încasările sunt foarte mici pentru că zilnic abia dacă mai intră în piaţă doi, trei clienţi. Mă gândesc…, ce pot să fac la vârsta mea? Unde să mă angajez? Totul este la pământ, criza ne-a dărâmat orice speranţă de mai bine”, a povestit, cu necaz, Ion Popa.

Cumpărături la supermarket
Sinăienii preferă să se aprovizioneze din marile magazine. Spun că acolo marfa este proaspătă şi de calitate şi, în aceste condiţii, este de înţeles de ce micii investitori s-au văzut nevoiţi să se retragă. „De când s-au deschis magazinele mari, nu mai intru în piaţă, pentru că se copiază preţurile. Dacă unul pune un preţ mare, se ia şi celălalt după el. De exemplu, în Ploieşti, un kilogram de mere costă 1,2 lei, iar la Sinaia 3 lei. Păi, este normal? Cumpăr din magazine marfă convenabilă ca preţ şi proaspătă. În piaţă nu le găsesc aşa”, a spus sinăianul Marius Bucătaru.
Administraţia locală din staţiune a anunţat, anul trecut, că are de gând să dărâme clădirea pieţei, dar şi micile buticuri din zonă. Conform planurilor întocmite de specialiştii primăriei, aici ar urma să se realizeze o parcare supraetajată şi o piaţă mai mică, dar modernă.

Au îngheţat vânzările
Vremuri grele şi pentru comercianţii care îşi desfac produsele în Piaţa Centrală din municipiul Câmpina. Ultimele săptămâni, extrem de geroase, a făcut ca afacerile să meargă din ce în ce mai prost. Primii care au simţit efectele frigului au fost florarii, unii dintre ei preferând să rămână acasă. Ceilalţi se descurcă cum pot, fiind o… pată de culoare şi cam atât. „Sunt unii dintre noi care nu au mai venit. Îngheaţă florile şi îngheaţă şi ei. Şi, oricum, nu mai avem nici angajaţi. Vindem noi, patronii”, ne-a declarat una dintre persoanele care încă mai vine cu flori în piaţă. Nici celorlalţi comercianţi nu le merge mai bine. Marfă există, însă nu prea mai sunt cumpărători, aşa cum era în urmă cu câteva luni. Nu de puţine ori marfa se strică, şi aici, şi… trebuie aruncată la gunoi. Explicaţia producătorilor e simplă: „Nu are lumea bani”, spun aceştia la unison. „Din păcate, oamenii sunt săraci, cei mai mulţi dintre ei”, a spus Mihai Apostol, unul dintre puţinii cumpărători care vine regulat în piaţa din Câmpina, pentru a se aproviziona. „Pe vremea lui Ceauşescu aveai bani şi nu aveai ce cumpăra, iar acum ai marfă pe alese, dar nu ai gologani în buzunar”, a conchis un alt câmpinean. Şi nu-i aşa?Adelina ANEI, Relu NISTOR

Targul National Imobiliar
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co