Imobiliare Valea Prahovei
Social

Imobilizat sau integrat?

Fundaţia Motivation România şi Societatea Academică din România au venit la Ploieşti pentru a lansa studiul „Imobilizat sau integrat?”

În acest fel, organizatorii speră să atragă atenţia asupra accesului îngrădit al persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la echipamente de mobilitate şi servicii de viaţă independentă în România. “Este vorba despre un program finanţat prin Fondul Social European, care se numeşte Reţea pentru incluziune, în cadrul căruia ne-am propus să înfiinţăm trei centre regionale în Prahova, Sibiu şi Mehedinţi. S-au făcut cercetări pentru nevoia de scaune rulante şi în ceea ce priveşte finanţarea publică în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi”, a declarat directorul adjunct al Fundaţiei Motivation România, Elena Filip. La noi în țară, subfinanţarea sistemului de sănătate este resimţită din plin de persoanele cu dizabilităţi motorii. “Există foarte puţină atenţie faţă de persoanele cu dizabilităţi. Nivelul alocaţiilor financiare pentru scaune rulante la noi în ţară este foarte scăzut în comparaţie cu Franţa de exemplu. La noi se cheltuie anual pentru fotolii rulante circa 1,5 milioane de euro, pe când în Franţa se cheltuie 1,2 miliarde de euro”, a spus directorul executiv al societăţii Academice din România, Suzana Dobre.
În plus, nici interesul autorităţilor locale sau al cetăţenilor faţă de problemele persoanelor cu dizabilităţi nu este unul real.

Rampele, eterna problemă…
În cele mai multe cazuri, rampele de acces în clădiri sunt doar de formă. “Acolo unde există astfel de rampe, de cele mai multe ori ele nu pot fi folosite. Ba sunt placate cu gresie foarte lucioasă pe care alunecă şi un om pe picioarele lui, ba sunt atât de abrupte că nu le poţi urca cu un scaun rulant. Cât despre autobuz, nu am mai călătorit astfel de 12 ani de când am avut accidentul, pentru că nu există rampe de acces în mijloace de transport în comun”, a declarat Costin Dumitru, instructor Motivation.
Fundaţia Motivation România oferă servicii de evaluare şi prescriere de echipamente, stagii de instruire pentru persoane cu dizabilităţi, dar şi seminarii în comunitate.
Aici, utilizatorii de scaun rulant care au reuşit să se integreze profesional şi social vin cu experienţa lor şi tocmai în acest fel motivează alte persoane cu acelaşi gen de probleme să se integreze. Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co