Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Grup specializat în preluat case prin înşelăciune

DIICOT18 persoane au fost audiate  de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Ploiești, fiind bănuite de săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune asupra unor persoane vârstnice prin vânzarea imobilelor victimelor.

Joia trecută, oamenii legii au făcut nouă percheziții domiciliare în județului Prahova, pentru a aduna dovezi împotriva acestui grup infracțional. În urma cercetărilor, a reieșit că victimele erau persoane cu vârste înaintate, fără rude apropiate și cu discernământ diminuat. Imobilele erau vândute fără știrea proprietarilor și o parte dintre aceștia erau duși în țări din Europa de Vest, unde erau abandonaţi.
Deocamdată, procurorii au aflat că în această situație ar fi proprietarii a șase locuințe. Una dintre victime, un bătrân în vârstă de 80 de ani, a fost găsit în Spania. Acesta avea maxilarul fracturat și nu a știut să spună cum a ajuns acolo. Cu greu și-a amintit numele fratelui său, pe care l-au contactat autoritățile spaniole.
“Dispariția fratelui am constatat-o pe 14 iunie, am fost anunțat de niște colegi că a fost luat cu mașina și dus în străinătate. Am aflat că au făcut acte false cu apamentul. Pe 18 august, am fost anunțat de Serviciul Pașapoarte că a fost găsit în Spania, dezbrăcat, în chiloți și ciorapi, fără acte, lovit la cap, a fost găsit de Poliție și dus la spital. Casa… nu mai știu ce se întâmplă, a fost schimbată ușa, s-a dat probabil în baza unor acte false, a apărut o succesiune semnată doar de fratele meu… Din ce am discutat cu el, am înțeles că nu a știut nimic, probabil a fost băut și drogat și a semnat fără să știe. Îi cunosc pe cei care l-au luat de acasă, un anume Ghinea Marin, au lucrat împreună la firmă”, a declarat fratele uneia dintre victime.
Un alt păgubit, un bărbat în vârstă de 59 de ani, este dat disparut. Proprietar al unei garsoniere de pe Strada Frăției din Ploiești, Petre Chiriță a dispărut fără urmă după ce a vândut acest spațiu.

Acte false
Imobilele erau vândute în baza unor documente false, sau chiar reale, dar obținute fraudulos, cum ar fi procuri, contracte de închiriere, sau contracte de împrumut. Până în prezent, prejudiciul creat este estimat la 300.000 de euro, dar nu se cunoaște, încă, numărul tentativelor de înșelăciune eșuate. Câțiva dintre cei audiați astăzi ne-au declarat că nu sunt vinovați cu nimic.
„Eu chiar nu știu de ce am fost adus, eu am o agenție imobiliară, altceva nu fac nimic, nu știu nimic, la percheziție oamenii legii au găsit doar actele de la firmă, nu am mai făcut nicio tranzacție în ultima vreme, că e criză, nici fără acte, că nu am de ce, doar am agenție. Nu îi cunosc pe cei aduși odată cu mine, doar vreo două, sau trei persoane pe care le-am mai văzut. Mă consider nevinovat, am familie, copil, nu fac nimic rău, mă cunoaşte lumea…”, a declarat Victor Cristea, unul dintre cei cercetați.
„Sunt un om de bună credință, am cumpărat o casă pentru copil, i-am dat banii proprietăresei de față cu notarul. Nu era bătrână, până în 40 de ani. Nu știu de ce am fost adus, eram cu familia în casă la 6 dimineața când au apărut jandarmii și polițiștii. În fața notarului am dat banii, 14 mii de euro, e o casă de la țară, de la Măgurele. Mă consider nevinovat”, a spus Gheorghe Raj,  un alt membru al grupului adus în fața procurorilor DIICOT.
Pentru persoanele reținute s-a făcut propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, la Tribunalul Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals și uz de fals. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă să stea până la 20 de ani după gratii.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co