Actualitate

Frauda prin sistemul SMS

În ultima perioadă, multe persoane din județ au primit diferite mesaje text pe telefonul mobil, prin care erau anunţate că au câştigat un premiu de la diverse firme şi că, pentru a intra în posesia lui, sunt nevoite să cedeze, ca garanţie, o anumită sumă de bani.

Unii au dat curs acestui fapt ce s-a dovedit a fi o mare păcăleală. Este cazul a două persoane din Ploieşti, care au fost înşelate, prin această metodă, cu mii de euro. Una dintre ele a pierdut 20 de mii de euro, iar alta 9.400 de lei. „Una dintre părţile vătămate a fost înştiinţată că este câştigătoarea unui premiu şi că, pentru a-l ridica, trebuie să plătească un comision. Aceasta l-a achitat, după care a aflat că mai trebuie să plătească  o altă sumă de bani, pentru a intra în posesia premiului pus la bătaie de o televiziune. Atunci femeia şi-a dat seama că este vorba de o înşelătorie şi a anunţat imediat poliţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, inspectorul Dan Radu.

Prevăzătorii
Sunt, însă, şi persoane care conştientizează pericolul şi, atrase totuşi de eventualul câştig, se informează direct la o filială/sucursală a persoanei juridice care se presupune că oferă respectivul premiu, unde se edifică asupra faptului că nu a fost decât o încercare de a fi înşelate. „Am primit un sms prin care eram înştiinţat că am câştigat suma de 300 de euro. Mi s-a părut suspect că mesajul era trimis de la un număr şi că nu conţinea logo-ul serviciului de telefonie mobilă, care pretindea că a organizat acest concurs.
Am sunat imediat să mă interesez dacă există un concurs cu premii şi am aflat că nu era nimic adevărat”, a declarat un ploieştean. „Eu am fost înştiinţat că sunt câştigătorul a 200 de euro şi o maşină. Mi s-a spus că trebuie să le dau CNP-ul meu şi să achit un comision de câteva sute de euro. Mi s-a părut suspect, aşa că nu am dat niciun răspuns”, a declarat un alt ploieştean.
Atenţie mare şi la folosirea internetului. Nu deschideţi niciun mesaj care are ataşată o filă numită “Invitaţie”, indiferent cine o trimite. Este un virus care deschide o Flacără Olimpică. Aceasta “arde” întregul hard disc al computerului. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co