Social

Drepturi tăiate persoanelor cu dizabilităţi

dizabilitatiPe 30 mai, în Monitorul Oficial au fost publicate noile prevederi ale Ordinului Comun al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi al Ministerului Sănătăţii privind criteriile de încadrare în grad de handicap al adulţilor cu dizabilităţi. În opinia asociaţiilor de profil, acestea ar ridica unele probleme.

“Este vorba despre un ordin prin care toate persoanele cu dizabilităţi, în momentul în care devin adulte, deci după vârsta de 18 ani, dacă coeficientul lor de inteligenţă depăşeşte IQ-ul de 25, nu vor mai beneficia de un însoţitor. Aşa spune acest ordin, pe care l-am studiat şi eu”, a declarat preşedintele Asociaţiei “Mara – Un Strop de Speranţă”, Adrian Fâţă.
Conform definiţiilor, persoanele cu un IQ sub 20 sunt considerate needucabile şi neantrenabile, iar cele care au un IQ între 20 şi 50 sunt considerate needucabile. IQ-ul între 20 şi 50 se mai numeşte şi idioţenie. “Sincer să fiu am întâlnit copii cu un asemenea IQ, aceşti copii nu sunt capabili să se descurce singuri. Efectiv ei conştientizează decât că acesta este un cerc şi cercul acesta îl pot pune într-o gaură pentru că se potriveşte perfect cu acea gaură, ca să înţeleagă toată lumea… Este o problemă destul de delicată şi noi, ca asociaţie, considerăm că această decizie este, într-un fel, discriminatorie pentru această categorie de persoane”, a explicat Adrian Fâţă.

Vor schimbarea legislaţiei
Membrii Coaliţiei “O Singură Voce Pentru Dizabilitate” se luptă acum ca acest ordin să fie schimbat. “Nu suntem mulţumiţi de decizia luată de Ministerul Muncii, considerând, în primul rând, că suntem discriminaţi în acest fel. Dau exemplul unui adult cu autism care poate extrage radical de “n”, dar când iese pe stradă nu conştientizează pericolul şi, Doamne fereşte!, poate fi călcat de o maşină…
Acesta nu este un criteriu prin care să încadrezi o persoană într-un grad de handicap”, a concluzionat preşedintele Asociaţiei “Mara – Un Strop de Speranţă”, Adrian Fâţă. Elena TOMA

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co