Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Fără accidente mortale pe șosele

ploiesti-trafic

Fără accidente mortale pe șosele/ sursa foto: www.google.com

Inspectoratul Județean Prahova (IJP) derulează proiectul prin care își propune să conștientizeze toate categoriile de participanți la trafic, în vederea reducerii numărului de accidente mortale pe șosele.

IPJ Prahova derulează proiectul intitulat “The European Day Without A Road Death” (EDWARD) prin care se urmărește conștientizarea tuturor participanților la traficul rutier în ceea ce privește riscurile la care se expun dacă nu respectă regulile de circulație. Acțiunea își propune ca ziua de 21 septembrie să devină “Ziua Europeană fără niciun accident rutier mortal”. Proiectul EDWARD se adresează tuturor participanților la trafic, nu doar șoferilor. Sunt vizate inclusiz categoriile vulnerabile de participanți la trafic precum bătrâni, copii, bicicliști, căruțași, pietoni sau motocicliști, care prezintă un risc crescut de a fi răniți și de care șoferii trebuie să țină cont, pentru a anticipa eventualele pericole în ceea ce îi privește.

 

Pentru bicicliști, legislația în vigoare prevede ca bicicletele să fie conduse pe drumuri publice numai de persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani. Acestea trebuie să se asigure foarte bine atunci când schimbă direcția de mers, iar când traversează trebuie să treacă strada doar pe la trecerea de pietoni, după ce au coborât de pe bicicletă. Deplasarea în grup se va face în coloană, cât mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului. Bicicliștii vor ține cont și de faptul că trebuie să își echipeze corespunzător bicicleta cu elementele specifice de semnalizare precum frâne eficace, lumină albă sau galbenă în fața și roșie în spate, mijloc de avertizare sonoră și altele. Bineînțeles, bicicleta nu va fi folosită sub influența băuturilor alcoolice, iar cel care o conduce va avea grjă să acorde prioritate celorlalți participanți la trafic dacă se impune acest lucru.

Pietonii trebuie să respecte și ei anumite reguli pentru a evita riscul producerii unui accident. În acest sens, traversarea se va face numai la culoarea verde a semaforului sau pe la trecerile de pietoni. În așteptarea mijloacelor de transport în comun, pietonii trebuie să staționeze numai pe trotuar sau în locurile special amenajate, iar după ce coboară din acestea, nu vor traversa prin fața sau prin spatele autovehiculelor decât după plecarea lor din stație. Foarte important este ca pietonii să se asigure bine înainte de traversarea străzii, astfel încât să nu pună conducătorul auto în situația de a frâna brusc.

Căruțașii nu vor conduce vehiculele cu tracțiune animală pe drumuri naţionale, în municipii şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care îi interzic accesul. Mai mult, aceștia sunt obligați să cunoască legislația rutieră în vigoare cu regulile de circulație care se impun în acest sens.

Motocicliștilor le este recomandat să păstreze contactul vizual cu şoferii care le-ar putea intersecta traiectoria și să anticipieze, pe cât posibil, mișcările celorlalți participanți la trafic. Îmbrăcămintea trebuie să fie una corespunzătoare, cu elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili de la distanţă pentru ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, se recomandă purtarea căştii şi a hainelor speciale de protecţie pentru motociclişti.

 

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co