Actualitate

Coşmarul alunecărilor de teren

Locuitorii comunei prahovene Bertea pot rămâne în orice moment izolaţi de lume. În urma inundaţiilor din anul 2009 şi a alunecărilor de teren, au rămas fără case, iar drumul principal care traversează satul a fost distrus.

De la vremea respectivă, drumul care leagă localitatea Bertea de satul Lutul Roşu a devenit impracticabil. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au intervenit, în urmă cu doi ani, şi au amenajat un drum pentru maşini şi pentru căruţe, situaţia fiind monitorizată în continuare. Copiii ajung foarte greu la şcoală, iar cei care se îndreaptă spre serviciu trebuie să plece mai devreme de acasă, pentru a fi siguri că ajung la timp. Cei mai norocoşi dintre copii sunt înghesuiţi dimineaţa în maşini şi duşi la cursuri. Însă, căile de acces folosite acum pot oricând să fie distruse de furia apelor.
Localnicii se tem cel mai mult de faptul că în cazul unei ploi mai mari sau a unei ninsori, în Bertea nu vor putea ajunge nici măcar echipele de pompieri sau ambulanţă. La fiecare ploaie, apa a trecut peste poduri, aşa că oamenii au ajuns la serviciu sau la şcoală făcând un ocol de zeci de kilometri prin curţi.

Voinţă există, dar  nu şi bani
Din păcate, autorităţile locale sunt legate de mâini şi de picioare. Fondurile necesare refacerii drumului judeţean sunt cu mult mai mari decât posibilităţile financiare ale primăriei. ”Ne-au făcut cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă două podeţe, ca să putem traversa drumul care leagă Bertea de Lutul Roşu, dar oricând le poate lua apa. De fiecare dată când a plouat câteva ore am rămas blocaţi, nu se mai putea trece. Fondurile primăriei sunt mici, aşa că singura speranţă este să primim bani de la Consiliul Judeţean”, a declarat edilul comunei Bertea, Ion Petcu. De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean  Prahova, Mircea Cosma, a declarat că ”situaţia drumului judeţean este o prioritate pentru anul 2011. Rămâne, acum, doar să stabilim dacă drumul va fi  realizat din fondurile Consiliului sau prin Programul guvernamental zece mii de kilometri”.
Primele alunecări de teren din Bertea au avut loc în anul 2006. Mariana BADEA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co