Actualitate

Casele din polistiren expandat sunt soluţia viitorului

12022010642Deșeuri, materiale reciclabile și polistiren expandat, acesta pare să fie viitorul în construirea noilor clădiri cosmopolite din România. Inventatorul Codrin Mina a revoluționat piața materialelor de construcții cu un aliaj care înlocuiește BCA-ul și tradiționala cărămidă, fiind și cu 20% mai ieftin.

Avantajele acestui aliaj sunt multiple, iar spre deosebire de alte materiale reduce cu mult timpul aferent realizării unei case. Mai mult decât atât, riscul umidității sau infiltrării apei sunt nule, polistirenul expandat având proprietatea unui burete, care izolează întreaga locuință. L-am provocat la o discutie, iar domnul Mina a acceptat să ne dezvăluie secretele noii invenții.

Reporter: Sunteți inventatorul unui material de construcție inovator, care poate revoluționa piața imobiliară. Care este compoziția acestui înlocuitor al BCA-ului?

Codrin Mina: Așa este, am descoperit, după mulți ani de studiu, un material de construcții nou, care poate să înlocuiască betonul. Se folosesc în special materiale reciclabile, în special polistirenul expandat. Un alt avantaj este faptul că se pot amesteca în acest aliaj tot felul de „deșeuri” care nu au compatibilitate între ele, însă polistirenul este secretul. Toți îl aruncă fără să îi cunoscă adevărata lui valoarea. Se adaugă ciment peste acestea. La sfârșit, se amestecă cu poliacetat de vinil.

Reporter: Care sunt avantajele acestui material de construcție? De ce l-ar alege potențialii dumneavoastră clienți, în defavoarea BCA-ului sau al betonului?

Codrin Mina: S-au făcut multe progrese în ceea ce privește acest nou material. Un avantaj ar fi faptul că rezistă zeci de ani fără a crăpa, sau a se distruge prin măcinare. În plus, acest material are jumătate din densitatea apei și, paradoxal, are rezistență mecanică, fiind comparabil cu un lemn de stejar uscat.
Este perfect hidroizolant, nu absoarbe nici un miligram de apă. Poate fi folosit și pentru izolare phonică având în vedere faptul că nu se transmite sunetul prin el și, cel mai important aspect, este termoizolant. Dacă se face un vas din acest material și se pune ceva fierbinte, rămâne așa foarte mult timp. Aș putea spune că este ca un termos. Dacă se pune ceva zgomotos, nu se transmite sunetul. După cum v-am spus, polistirenul este secretul, pentru că este un fel de burete cu pori închis. Eu îl macin, fac granule, iar acestea amestecate cu celelalte ingrediente dau o pastă care include mult aer. Polistirenul reține aer și din acest motiv este ușor.

Reporter: La ce se poate folosi acest material, unde îl recomandați dumneavoastră cu precădere?

Codrin Mina: Materialul se produce pe loc, nu necesită timp în avans. Se poate face o casă întreagă din materialul meu de construcție. Se toarnă niște plăci și după aceea se asamblează. La final se pune pe un trailer și se mută unde se dorește să fie poziționată. Din cauza faptului că este foarte ușor este nevoie de o fundație și de piloni de fier, de care se agață aceste panouri. Materialul seamănă mult cu lemnul. Se poate găuri, taia, decupa. Este ca și cum ar fi o casă din carton. Este foarte important să existe o fundație puternică și niște piloni din beton sau fier pentru că altfel poate să cedeze la curenții puternici de aer. Un mare avantaj față ce celelalte materiale de construcție este faptul că nu atrage umiditatea, nu se formează igrasie, așa cum se întâmplă la ciment sau la cărămidă.

Reporter: Cum se vinde acest material și care sunt costurile?

Codrin Mina: Este foarte ieftin și accesibil, prețul său ajungând cu până la 20% mai ieftin decât celelalte materiale. Se vinde la metru cub. Eu îl recomand pentru că, spre deosebire de alte produse, nu se fărâmițează și nu reține apa. În România, încă este în stadiul de proiect și așteptăm să dezvoltăm câteva proiecte de impact pentru țara noastră. Vom începe construcția unor cartiere exclusiv din acest material, în zone de mare căldură, în câmpia Bărăgan, și de mare frig, în zona Întorsura Buzăului. Practic, acestea vor fi niște căsuțe experimentale.

Date profesionale
Absolvent al unei facultății de chimie, secțiunea chimie industrială, inventatorul Codrin Mina a lucrat și în intreprinderea de medicamente București, la secția de chimică getică, de coloranți.
În cadrul Ministerului Industriei Chimice a fost inspector pe problema calității produselor. Apoi, a lucrat câțiva ani în Germania, la firma Hoeft, și o perioadă de timp a petrecut-o în Franța, la asociația Inter Active France, cu sediul la Paris. În anii ‘70 i s-a ivit posibilitatea de a da un examen la Organizația Națiunilor Unite, urmând să lucreze la Viena, pe probleme de calitatea produselor chimice. A lucrat și la Geneva, la Roma…. În Africa a lucrat pentru dezvoltarea industrială și, totodată, la Înaltul Comisariat pentru Refugiați. A fost timp de cinci ani reprezentantul Națiunilor Unite pentru Africa. Pe de altă parte,
s-a remarcat prin următoarele invenții: antibiotic pentru tuberculoză, enzima care transforma amidonul în zaharină

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co