Bebeluşul nu vrea fumuri
Gravidele internate în Maternitatea Ploieşti sunt consiliate de psihologul instituţiei, pentru a renunţa la fumat.
Esti gravidă şi încă fumezi? Poate că ar trebui să te gândeşti de cel puţin trei ori atunci când vrei să-ţi aprinzi o ţigară. O dată pentru tine, de două ori pentru micuţul din pântecul tău. Fumatul nu face bine nimănui şi cu atât mai puţin unei fiinţe care abia se dezvoltă. Aceasta este ideea programului finanţat de Ministerul Sănătăţii Publice „Alege un cămin sănătos”, prin care se doreşte informarea fumătorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când preferă acest viciu. La Spitalul de Obstetrică-Ginecologie (SOG) Ploieşti s-a luat în serios acest program. Mămicile şi gravidele pot merge la psihologul unităţii, unde să li se explice de ce ar fi bine să lasă ţigările.
„Riscurile fumatului în cazul femeilor însărcinate sunt mult mai multe decât în cazul altor persoane. Riscul de avort spontan este mult mai mare la femeile fumătoare, ca şi naşterea prematură. În plus, fumătoarele nasc copii mici, care pot dezvolta tot felul de boli mai târziu”, spune, psihologul SOG Ploieşti, Mariana Niţu.
Monoxidul de carbon şi nicotina din ţigară traversează bariera reprezentată de placentă, regăsindu-se în sângele fetal în concentraţii mai mari decât în sângele matern. R.E.