Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Atitudini: 2011

S-a încheiat un an în care am discutat despre materialele locale, despre cum construim pe terenuri în pantă sau despre lucruri mărunte, cu referire la anexele gospodăreşti. Am mai vorbit despre balul arhitecţilor şi de bustul în bronz al lui Paul Smărăndescu donat de arhitecţii oraşului Sinaia, despre spaţiul public care ne aparţine şi despre felul în care ne este el confiscat. Am văzut împreună contrastul dintre cei ce restaurează şi cei ce demolează, dar şi atitudinea noastră faţă de patrimoniu. Am discutat despre limbaj şi despre alternativa turismului cultural, despre recensământ sau despre cele 10 porunci. Ne-am amintit de hanurile din Sinaia, de clădirile dispărute din parcul central, am trecut în revistă cele 22 de fântâni, dar şi cele 8 statui rămase în oraş. În ciclul ”case de autor” am vorbit despre clădiri realizate în Sinaia de marii arhitecţi români: Ion Mincu, Petre Antonescu, Paul Smărăndescu, Toma Socolescu, Duiliu Marcu, despre realizările inginereşti ale lui Elie Radu sau despre castelul Cantacuzino.
Ne-am plimbat apoi prin cartierul Cumpătu şi am vizitat împreună casa George Enescu.

Ce s-a întâmplat în urma acestor articole? Nu mare lucru! Construim în continuare la Sinaia folosind materiale nespecifice sau impersonale (pereţi de sticlă), destabilizăm cu inconştienţă terenuri prin excavaţii nechibzuite sau defrişări barbare, iar anexele gospodăreşti proliferează şi se extind, devenind locuinţe chicioase. În continuare ni se interzice accesul pe spaţiul verde din parcul nostru, ni se impun ”forever” raliuri auto, zgomote şi afumători publice în centrul localităţii noastre iar statuia lui Paul Smărăndescu zace prăfuita prin cine ştie ce depozit în timp ce concursul de idei pentru amenajarea spatiului public aferent ei nu a fost lansat încă. În continuare se demolează clădiri de patrimoniu iar cei care fac sau aprobă asta, încălcând cu bună ştiinţă vechile porunci, nu păţesc nimic.
În continuare nu ştim să ne exprimăm firesc şi cursiv, inclusiv în arhitectură şi urbanism, iar bâlbâielile noastre încep să se vadă deja în statisticile oficiale (recensământ), dar şi în aspectul general al Sinăii.
Vom înceta să ne mai amintim de hanurile din oraş, de fântânile şi statuile lui, în timp ce clădirile marilor noştri arhitecţi, rămân uitate şi excluse din patrimoniul naţional, în loc să constituie obiectul turismului cultural, despre care ne încăpăţânăm să tot vorbim.
După cum există oameni bogaţi şi săraci, există şi ţări bogate şi sărace. Diferenţa dintre o ţară prosperă şi o ţară săracă nu constă, însă, în vechimea lor (comparaţi vechiul Egipt cu Australia colonială), nu constă nici în resursele naturale (Japonia, ce nu dispune de resurse naturale este una dintre marile puteri industriale mondiale, iar Elveţia, care nu are ieşire la mare, are una dintre cele mai mari flote), nu este legată de inteligenţa oamenilor (analizaţi performanţele studenţilor care vin la studii din ţările sărace) şi nici de rasă. Diferenţa dintre o ţară bogată şi una săracă, dintre un om bogat şi unul sărac este dată de ATITUDINE.
Mă gândesc că la început de nou an, poate ar trebui să ne reamintim de adevăratele valori umane, cele ce dau bogăţia sufletului ţăranului român autentic, pe care îl mai găsim uneori prin satele noastre izolate: etica, ordinea şi curăţenia, cinstea şi integritatea, punctualitatea, responsabilitatea, dorinţa de perfecţionare, respectul faţă de lege, respectul faţă de drepturile celorlalţi, dragostea pentru muncă, chibzuinţa şi efortul de a face economii. Nu suntem deci săraci din cauză că oraşul nostru nu are resurse naturale, pentru că natura e crudă cu noi sau fiindcă avem ”un ceva” moştenit genetic. Suntem săraci şi umili doar din cauza atitudinii noastre.
Am reuşit anul acesta să montăm la loc indicatorul stradal ”Poiana Ţapului” în locul celui cu ”Buşteni”, păstrând identitatea locului, la primăvară va începe refacerea fântânii de sub dealul Mănăstirii şi se lucrează deja în Sinaia la panourile pentru marcarea clădirilor dispărute din parcul central.
În afară de asta, am pomenit spre neuitare numele unor locuri, evenimente sau personalităţi care au marcat destinul Sinăii.
Am făcut, însă, mai puţin de 3% din tot ceea ce ne-am propus.
Tu ce ai făcut în 2011 pentru oraşul tău? arh. Nicolae Dan MANEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co